SVT:s vetenskapsreporter Johan Bergendorff förklarar vad som ofta gör en bra vetenskaplig studie, och vad man ska kolla efter. Foto: SVT

Fem tips: Lär dig värdera coronaforskningen

Uppdaterad
Publicerad

Det var troligtvis länge sedan man pratade så mycket om forskningsom vi har gjort under 2020. Både debatten och forskningen går på högvarv men för en nybörjare kan det varasvårt att veta vad man ska lita på. Här kommer fem tips att ha med dig när du läser om ny forskning kring corona.

Det finns några saker som är bra för att veta kvalitén på en medicinsk undersökning. Peer review, metod och signifikans är några uttryck att hålla koll på.

– Det kanske allra viktigaste är vilken metod som använts. Om man till exempel följer väldigt många människor under en lång tid, då kan man vara ganska säker på att resultatet är bra, säger SVT:s vetenskapsreporter Johan Bergendorff.

I videon går SVT:s vetenskapsreporter igenom 5 punkter som avgör kvalitén på en vetenskaplig studie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet