Så kan fladdermusen skydda oss mot nya virus

Uppdaterad
Publicerad

Fladdermusen är en trolig orsak bakom coronapandemin. Men samtidigt skulle ny forskning på fladdermössens unika immunsystem kunna leda till nya behandlingar mot virusinfektioner – och mot sjukdomar som alzheimers, stroke och hjärtsjukdomar.

Fladdermöss kan bära på många virus, men trots det blir de sällan sjuka. Till skillnad från människor och andra däggdjur verkar fladdermössens immunsystem vara aktiverat hela tiden. På så sätt kan det reagera mycket snabbare mot inkräktare, som till exempel virus.

Flera fladdermusforskare tror att virus som har fått kämpa för sin överlevnad mot vissa fladdermusarters ”superimmunsystem” blir farligare när det överförs till en art med sämre försvar, som människan.

Men hur utvecklade fladdermössen ett så starkt immunförsvar? Och hur kan svaret på den frågan hjälpa oss människor? Forskare från Singapore och Irland tror sig veta svaret.

Starta videon för att se varför fladdermössen håller sig friskare än vi människor.

Ännu mer fladdermuskunskap får du i Vetenskapens värld, som finns att se i SVT Play.

Fladdermöss

Det finns över 1400 arter av fladdermöss, som tillsammans utgör mer än en fjärdedel av alla kända nu levande däggdjursarter. Fladdermusen utvecklade sin flygförmåga för över 50 miljoner år sedan.

Men vad har flygning med fladdermössens förmåga att hålla sig friska att göra? Starta videon för att få svaret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.