Foto: Wikimedia Commons

Så klarar isbjörnen sin feta diet

Uppdaterad
Publicerad

För omkring 400 000 år sen utvecklade brunbjörnar i Arktis en särskild förmåga att transportera fett från blodet ut i kroppen för att klara kylan. Detta enligt nya DNA-analyser som pekar på att isbjörnen är en av de yngsta däggdjursarterna i världen.

Isbjörnen klarar det hårda klimatet i Arktis tack vare stora fettreserver; hälften av isbjörnens vikt består av fett som den får i sig främst från att äta säl. Men hur isbjörnen lyckas klara av sina höga fettvärden, som hade tagit kål på vilken människa som helst, har länge varit ett mysterium.

Nu har ett internationellt forskarlag jämfört arvsmassan hos isbjörn och brunbjörn och kommit fram till att det bland annat har att göra med en unik förmåga hos isbjörnen att transportera stora mängder kolesterol från blodet ut i kroppen.

– Man kan se det som ett bra sätt att utnyttja det som de sätter i sig, säger Love Dalén, genetiker vid Naturhistoriska riksmuseet och en av forskarna bakom studien.

Inspirerar till läkemedel

En mutation i den så kallade APOB-genen, som även finns hos människan, har enligt analyserna uppstått tidigt hos isbjörnen.

APOB-genen hos isbjörnen producerar ett visst protein som flyttar kolesterolet från blodet till cellerna. Den här kunskapen kan förhoppningsvis även hjälpa oss människor att bli av med för mycket fett i blodet enligt Love Dalén:

– Först måste man verkligen belägga att detta protein gör detta, och det återstår en hel del jobb att göra, men på sikt är det tänkbart att man med denna kunskap kan utveckla nya läkemedel som kan få ner vårat eget kolesterol, säger han.

Starkt isbjörnshjärta

Vidare upptäckte forskarna att isbjörnen också har gener som kodar för ett unikt hjärt-kärlsystem. Bland annat ett hjärta med extra starka muskelfibrer:

– Isbjörnar är väldigt explosiva, de kan springa fort och simma snabbt, vilket säkert kan kräva ett mer kraftfullt hjärta än vad brunbjörnen har, säger Love Dalén.

Mycket ung art

När forskarna analyserade arvsmassan hos 79 isbjörnar och tio brunbjörnar upptäckte de även att arterna skiljde sig åt för omkring 400 000 år sedan. Det är långt senare än vad man tidigare trott.

Tidigare har man uppskattat att isbjörnen skiljde sig från brunbjörnen för flera miljoner år sen.

Om de nya analyserna stämmer innebär det att isbjörnen är en av de allra yngsta däggdjursarter vi känner till idag.

Värme fick björnen norrut

Det finns flera teorier om hur isbjörnen egentligen hamnade på Arktis, men enligt Love Dalén skedde det under varmare perioder när brunbjörnar kunde vandra norröver utan att stoppas av kylan.

När det sedan blev kallt och isen kom var det många björnar som inte lyckades ta sig tillbaka söderut.

Då uppstod ett kraftingt selektionstryck som mycket snabbt gjorde brunbjörnen till isbjörn. Den fick bland annat vit päls, simhud mellan tårna och, som vi numera vet, en unik förmåga att ta till vara på fettet i blodet.

Enligt de nya analyserna skedde alltså dessa förändringar för omkring 400 000 år sen:

– Det sammanfaller mycket riktigt med en av de längsta värmeperioderna som varit under de senaste 2,5 miljoner åren, säger Love Dalén.

Studien “Population Genomics Reveal Recent Speciation and Rapid Evolutionary Adaptation in Polar Bears” publiceras i tidskriften Cell.

Isbjörn

Isbjörn är 120–170 cm i mankhöjd; hanar väger upp till 800 kg. Pälsen är vit, tät och vattenavstötande. Framfötterna är breda och årlika. Bakbenen används bara för styrning vid simning. Isbjörn äter säl, kadaver av valar och valross samt sommartid smådäggdjur, fågelägg och växter. Den lever i arktiska områden på norra halvklotet, i slutet av senaste istiden även i Sverige.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.