Så levde Titanosaurus på Antarktis för 145 miljoner år sedan

Uppdaterad
Publicerad

Titanosaurus är ett av de allra största djur som någonsin vandrat omkring på jorden. Fossil från Titanosaurus ungar avslöjar att ungarna fördubblade sin storlek var femte dag.

– Att vara riktigt stor är ett bra sätt att undvika bli uppäten, säger paleontologen Kristy Curry Rogers

År 2011 grävdes ett fossil från ett extremt stort djur fram på James Ross-ön på Antarktis. Det var en Titanosaurius som man förut funnit både i Australien och i Argentina. Det levde för 145 miljoner år sedan då Antarktis var en mycket varmare plats än idag trots att det var beläget vid sydpolen. På sommaren var det ljust dygnet runt och under vinterhalvåret rådde mörk polarnatt.

Biologiskt mysterium

– Titanousaurier är ett biologiskt mysterium. Ingenting liknande har någonsin funnits på jorden, säger Kristy Curry Rogers som är paleontolog vid Stony Brook University i New York.

Titanosaurius var vegetarian och levde av den gröna växtlighet som då frodades på Antarktis. Den kunde bli 36 meter lång och väga 60 ton. De levde i stora grupper och honorna kunde lägga upp till 40 ägg i varje bo. När de kläcktes var de väldigt små och måste de ha varit oskyddade för dåtidens rovdjur.

Ungarna växte fort upp

Kristy Curry Rogers har analyserat fossil från nykläckta Titanousaurus och har kunnat dra slutsatsen ungarna växte väldigt fort under sitt första levnadsår.

– Med tanke på hur utsatta små djur var under jura och krita var snabb tillväxt en bra överlevnadsstrategi, säger hon.

Spela videon för att se hur fossil från Titanousaurus ungar avslöjar hur fort de växte upp.

Se ”Titanosaurus i Antarktis mörker” i Vetenskapens värld på måndag 11 april 20:00 i SVT2 eller redan nu på  SVTplay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.