I Japan firas alla hjärtans dag med att kvinnor ger män choklad. I hjärnan finns celler som aktiveras vid minsta hungerkänsla. Cellerna resulterar i en obehagskänsla som inte försvinner förrän vi äter. Foto: TT

Så lurar hjärnan oss att äta

Uppdaterad
Publicerad

Svårt att gå ner i vikt? Inte så konstigt. I hjärnan finns nämligen celler som gör oss illa till mods när vi är hungriga, en känsla som inte försvinner förrän vi stoppar mat i munnen.

Alla som försökt gå ner i vikt vet hur svårt det kan vara. Känslan av hunger är stark, många mår psykiskt dåligt och till slut ger vi upp.

Exakt vad som händer i hjärnan vet man inte, mer än att en grupp nervceller i hjärnans hypotalamus som kallas för AGRP tycks ha en viktig funktion för att kontrollera ätbeteendet.

Ätande tar bort obehag

Forskare vid Howard Hughes Medical Institute i USA har nu i en serie experiment visat att aktivitet i dessa celler resulterar i en obehagskänsla som inte försvinner förrän vi äter.

Genom att manipulera mössen kunde forskarna aktivera alternativt inaktivera cellerna när mössen åt olika sorters mat eller befann sig på olika platser.

Känslor viktiga

Samtliga experiment visade att mössen aktivt försöker stänga av signaleringen, antingen genom att äta eller genom att undvika vissa platser.

Tidigare har man trott att ätbeteendet främst styrs av belöningar i form av positiva känslor. Men forskarna, som redovisar sina resultat i Nature, konstaterar att negativa känslor tycks vara minst lika viktiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.