Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi skulle kunna klara ungefär 30% av klimatmålen globalt om vi minskar skogsavverkning i världen”, säger skogsforskaren Stig-Olof Holm. Han anser att Sverige kan spela en viktig roll. Foto: SVT Arkiv

Så mycket kol kan världens skogar ta upp

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie uppskattar att världens skogar kan samla upp ungefär 226 miljarder ton kol. Det motsvarar omkring en tredjedel av mängden som människan släppt ut sedan början av den industriella eran.

Studien som publicerats i tidskriften Nature har involverat över 200 forskare runtom i världen. De har använt flera olika metoder för att mäta skogens koldioxidupptag. Men resultaten förutsätter att vi också minskar växthusgasutsläppen menar forskarna, bland annat eftersom klimatförändringar kan påverka skogarnas förmåga att ta upp kol.

Befintliga skogar viktig lösning

Forskarna uppskattar att ungefär 60 procent av kolet kan tas upp genom att bevara och vårda skogar som finns idag. Resterande kol beräknas kunna samlas in genom att restaurera skogar i områden med liten mänsklig påverkan.

Klimatlösningar

Att skogarna är rika på biologisk mångfald är också avgörande för att skogarna ska kunna lagra så mycket kol som möjligt, skriver forskarna. Stig-Olof Holm, lektor i ekologi vid Umeå universitet, menar att skogar med låg mångfald är mindre motståndskraftiga mot klimatförändringar.

– De skogarna blir mer känsliga mot insektsangrepp, svampangrepp, bränder och så vidare när klimatet blir varmare och fuktigare.

Stor möjlighet att lagra in mer kol i svensk skog

Stig-Olof Holm säger att studien angår Sverige i hög grad eftersom vi har mycket skog här jämfört med många andra länder i världen.

– Vi har en enorm potential att öka inlagring av kol i Sverige genom minskad skogsavverkning av i första hand äldre blandskog, som har högre mångfald.

Han berättar att avverkningen av skog har ökat de senaste åren i Sverige. Idag sköts den produktiva skogsmarken i landet genom att avverka skog och plantera nya träd. Den växande skogen binder in koldioxid. Därför kan den ses som koldioxidneutral, menar till exempel skogsindustrin. Men Stig-Olof Holm tycker att skogen som planteras efter en avverkning växer tillbaka så långsamt att vi i stället borde räkna avverkningar som utsläpp.

– Det tar uppåt 100 år för skogen att binda tillbaka kolet. Det blir alltså alldeles för sent om vi ska klara Parisavtalet och nå nettonollutsläpp till år 2050, eftersom nästan hela utsläppet är kvar i atmosfären då, menar han.

nettonollutsläpp

Nettonollutsläpp innebär att vi inte släpper ut mer växthusgaser än den mängd som kan tas upp, det vill säga att mänskligt utsläpp inte ger upphov till överflödiga växthusgaser i atmosfären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatlösningar

Mer i ämnet