Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar professor Mattias Höjer mer om hur och varför vi behöver ändra vårt bilberoende. Foto: Mikko Lindskog/SVT

Bilberoendet måste minska kraftigt om utsläppsmålen ska nås

Uppdaterad
Publicerad

Så mycket som en halvering av antalet bilresor till 2030. Det kan krävas om Sverige ska få ner koldioxidutsläppen inom transportsektorn i tid. Det visar en ny studie av tre forskare vid KTH i Stockholm.

– Man får betrakta det som ett varnande räkneexempel. Det är ett sätt att visa att det krävs en stor omställning, säger Mattias Höjer, professor i miljö- och framtidsstudier vid KTH i Stockholm.

Han är en av tre författare till en studie som publicerades tidigare i höstas. I den utgår forskarna från riksdagens etappmål att utsläppen från inrikes transporter ska minska med minst 70 procent till 2030 jämfört med 2010.

Klimat och miljö – SVT Örebro

Hur mycket vi behöver skära ner på bilresandet beror bland annat på hur snabbt gamla bilar kan fasas ut, hur stor tillgången på biodrivmedel är och hur snabbt nya elbilar finns på marknaden.

– Det här är en efterfrågan som kommer ske på en global marknad där hela världen behöver ställa om och då skulle jag gissa att det blir en prisfråga.

Färre bilresor för de i tätort

Studien tar fram flera olika scenarier för hur mycket mindre vi behöver använda bilen för att få ner utsläppen, där 50 procent är den högsta siffran och 20 procent den lägsta.

Men oavsett scenario så är det de i tätorter som behöver avstå fossilbilen i större utsträckning än de i glesbygd och att elbilspooler kan vara ett alternativ framförallt för de i glesbygd.

– Det är mycket svårare att klara transportproblematiken i glesbygd. I tätorter finns det alternativ. Men jag tror inte att någon kommer kunna fortsätta som vanligt utan man kommer behöva anpassa sig, säger professor Mattias Höjer.

Mattias Höjer på KTH är en av tre forskare som räknat på hur mycket vi måste minska vårt bilresande. Foto: SVT

utsläppen från transportsektorn

Inrikes transporter motsvarar ungefär en tredjedel av Sveriges totala klimatutsläpp.

Enligt Sveriges etappmål för inrikes transporter ska utsläppen minska med minst 70 procent till 2030 jämfört med 2010. Hittills har utsläppen minskat med 34 procent jämfört med 2010. Det innebär att utsläppen behöver minska med knappt en miljon ton per år i snitt för att 2030-målet ska kunna nås. Ytterligare insatser behövs för att etappmålet ska nås, bland annat öka andelen förnybara bränslen, ökad energieffektivitet genom omställning av fordonsparken och övergång till ett mer transporteffektivt samhälle.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat och miljö – SVT Örebro

Mer i ämnet