Spela videon för att se en kakapo böka runt på marken. Foto: Jake Osborne

Så överlevde den utrotningshotade papegojan mot alla odds

Uppdaterad
Publicerad

Inavel hotade den udda papegojan Kakapon som sedan tusentals år lever på öar utanför Nya Zeeland.

I mitten av 90-talet fanns det bara 51 individer kvar av den utrotningshotade papegojan Kakapo.  50 av dem levde på ön Rakiura, även kallad Stewart island utanför Nya Zeeland. På fastlandet fanns en enda levande papegoja, en hane som kallades för Richard Henry.

Hotande inavel

På grund av inavel som pågått under 10 000 år på isolerade öar var många rädda för att kakapoerna inte skulle kunna överleva.

Idag har avkomman från de här 51 fåglarna vuxit till en population av 200 fåglar och nu har genetiker kartlagt deras arvsmassa för att ta reda på graden av inavel.  

– Det verkar som om de under de här 10 000 åren också har blivit av med de här mutationerna som ligger till grund för genetiska sjukdomar, säger Love Dahlén som är professor i evolutionär genetik vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Gör sig av med skadliga mutationer

Den här förmågan att kunna göra sig av med skadliga mutationer ger nu också hopp till andra utrotningshotade djur som det bara finns små populationer kvar av.

Love Dahlén är också medförfattare till studien om kakapons arvsmassa som har publicerats i Cell genomics.

Spela videon för att se hur en kakapo strövar runt i det gröna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.