Hur är påverkar pollen din livskvalitet idag?

Så påverkar pollen din livskvalitet

Uppdaterad
Publicerad

I vår presenterades nya siffror på Folkhälsomyndigheten som visar att så mycket som 30 procent av alla vuxna i Sverige kan vara mer eller mindre allergiska mot pollen – något som inte helt oväntat påverkar livskvaliteten.

– Det finns faktiskt de som har räknat på hur livskvaliteten för pollenallergiker förändras under pollensäsongen, säger Lars-Åke Levin, professor i hälsa och ekonomi vid Linköpings universitet.

QALY – ett livskvalitetsmått

Beräkningarna består av något som man inom den hälsoekonomiska forskningen kallar för QALY. Det är ett slags värde som går från 0 till 1. Strax över 0 är man nära inpå död, och vid 1 mår man så bra som man bara kan.

Det här verktyget används bland annat när man vill räkna på kostnader för mediciner och deras effekt inom vården. Med hjälp av ett standardformulär om fem frågor som personer fyller i, kan man få ett grovt mått på hur folk mår.

”Så här kommer jag må idag”

I England bad en grupp forskare personer att fylla i detta formulär elektroniskt och skicka in när pollensäsongen började. Resultatet går att utläsa i grafen nedan.

Ju mer gräspollen i luften, desto sämre livskvalitet inrapporterades. Foto: SVT

– Jag tycker att det är en fin uträkning och grafen visar verkligen tydligt att personer med pollenallergi kan må lite sämre än vanligt. Man kan ju leka med tanken att man kan gå in och titta i grafen och veta att ”jaha, idag kommer jag ha en livskvalitet på 0,87” om det är mycket pollen ute, säger Lars-Åke Levin.

För att ta reda på hur pollenhalten ser ut i ditt område, titta in på http://vader.svt.se/pollen

REFERENS

Chris D. Poole et al. Estimation of health-related utility (EQ-5D index) in subjects with seasonal allergic rhinoconjunctivitis to evaluate health gain associated with sublingual grass allergen immunotherapy. Health and Quality of Life Outcomes, 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.