Därför är ljus på natten skadligt

Uppdaterad
Publicerad

Natt-aktiva djur tar störst skada av ljus såsom gatlyktor och väglampor. Det visar en analys som sammanfattat hundratals studier om hur artificiellt ljus på natten påverkar djur och natur.

Djur som exponeras för ljus på natten har lägre nivåer av sömnhormonet melatonin. Det visar en sammanfattning av mer än hundra studier som undersökt nattljusets effekter på djur och natur.  

Värst var effekterna för djur som är aktiva på natten. 

– Den här studien är viktig eftersom det har fattats meta-analyser som undersökt många organismer på en gång och hur de påverkats. Den visar på både att det finns positiva och negativa effekter på organismer. Det kan ha en positiv effekt på en art som jagar i ljus till exempel, säger Annika Jägerbrand, universitetslektor i miljövetenskap på Högskolan i Halmstad.

Natt-aktiva djur mår sämre 

Studien upptäckte att alla djur som exponerats för artificiellt ljus på natten hade mindre av sömnhormonet melatonin. Men störst var påverkan på natt-aktiva djur. 

– Den här studien visar en större negativ på natt-aktiva djur när det kommer till livshistoria. Det kan handla om deras storlek eller överlevnad. Det betyder att de mår sämre och är mer känsliga för ljusföroreningar, säger Annika Jägerbrand. 

Det verkade inte spela någon roll hur starkt ljuset var. 

– Man kan ju tänka sig att man försöker reducera effekten för att påverka så lite som möjligt men då kan man ju fråga sig om det hjälper. Rekommendationerna för att inte ha någon ekologisk påverkan blir mer komplicerat. För då vet man ju inte på vilket sätt ljuset påverkar, säger Annika Jägerbrand. 

“Ljusföroreningar måste minska”  

Annika Jägerbrands forskning har bidragit till en FN-rapport med rekommendationer om hur ljusföroreningar kan minskas internationellt.  

Hon säger att forskare, både inom ekologi och ljus, vill att ljusföroreningar minskar. 

– Vi vet att det finns en påverkan på djur och natur och det kan även finnas en effekt på människor. När man tittar på ljusföreningar från satellitbaserade mätningar och gör regressionsanalyser så har forskare sett samband med vissa typer av cancer, diabetes och sömnstörningar. 

Annika  Jägerbrand säger att vi behöver ta särskild hänsyn till nattaktiva djur som fladdermöss, insekter och kräldjur. 

– En grej är ju att vi kan planera vårt ljus bättre, med zoner där man inte har artificiellt ljus på natten i till exempel naturreservat. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.