Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Musik och tal hanteras olika i hjärnan Visa alla (2)
Visa alla (2)

Så reagerar hjärnan på a cappella

Uppdaterad
Publicerad
Hjärnan hanterar tal och musik olika. Med hjälp av a cappella kan forskarna förklara varför.

Inom forskarvärlden har man länge vetat om att intrycket av tal och musik skiljer sig mellan de två hjärnhalvorna. Vänster hjärnhalva är dominerande när det kommer till vår förmåga att uppfatta språkljud medan höger hjärnhalva är mer styrande i vår uppfattning av musik. Nu har forskare i en ny studie kommit fram till att det finns särskilda egenskaper hos de två ljuden som gör att de hanteras i olika områden i hjärnan. 

Forskarna spelade a cappella

I studien fick deltagarna lyssna på a cappella-låtar där ljudet hade förvrängts. A cappella är sång utan instrument med både meningar och toner. Forskare ville ta reda på hur hjärnan hanterar de två ljudtyperna samtidigt. Forskarna förvrängde a cappella-låtar i både i tidsordning, alltså när i ordning olika meningar yttrades, och i tonläge, för att se hur deltagarnas förmåga att urskilja meningar och melodi påverkades. De mätte samtidigt hjärnans aktivitetsmönster. 

Ljuden blev otydligare 

Det visade sig att förvrängningarna aktiverade olika områden hjärnan. Vänster hjärnhalva reagerade mer på förvrängningen av tidsföljden samtidigt som deltagarna fick svårigheter att urskilja meningarna i låtarna men inte musiken.    

När tonläget förvrängdes så reagerade istället höger hjärnhalva mer samtidigt som deltagarnas förmåga att urskilja melodin försämrades. Förmågan att höra meningarna påverkades inte. Resultatet visar att hjärnhalvorna har olika betydelse för språkinnehåll och språkmelodi men innebär däremot inte att hjärnans ljudfunktioner är helt separerade från varandra, menar neurobiologen Klas Kullander.

— Om du tappar funktionen i högra hjärnhalvan, exempelvis vid en stroke, så kan du fortfarande uppfatta melodier och vice versa. Det är för att det sker ett samarbete och ett ständigt utbyte av information mellan hjärnhalvorna och båda hjärnhalvorna har förmåga processa både musik och språk men är olika bra på det.

Ökad förståelse 

Enligt forskarna från McGill University, som utförde studien, visar resultatet att hjärnhalvorna reagerar olika beroende på specifika egenskaper i de olika ljuden.   

— Studien bidrar till att öka vår förståelse för hur dessa nätverk i hjärnan är uppbyggda, säger Klas Kullander.

Kan du urskilja melodin och meningarna? Om du har en dator i närheten kan du prova att göra testet själv!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer