Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det går till när en mamma vidrör datorskärmen – och hennes barn känner det på avstånd. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Så ska du kunna röra din partner från andra sidan jorden

Uppdaterad
Publicerad

Ny teknik ska göra det möjligt att vidröra någon – oavsett hur långt bort personen är. 

– Jag ska kunna klappa dig på axeln, då ska du känna det i realtid, säger John A. Rogers, professor i biomedicisk teknik vid Northwestern University, i Vetenskapens värld – Kroppsberöringens kraft. 

Att röra din partners kind trots att ni har ett långdistansförhållande, eller att ge en kollega en uppmuntrande klapp på axeln efter ett långt videomöte på hemmakontoret. Det vill forskaren John A. Rogers och hans team göra till verklighet. 

De har utvecklat små hudliknande plattor som fästs på kroppen. Den konstgjorda huden är uppkopplad mot en dator, och när bildskärmen vidrörs känns det via hudplattan. 

”Kompletterar upplevelsen”

Förhoppningen är att tekniken ska kunna användas i allt ifrån proteser med känsel till datorspel och sociala medier. 

– Vi ser det som att vi kompletterar den användarupplevelse av sociala medier som vi har nu. Nu engageras bara synen och hörseln, säger John A. Rogers.

Vill du veta mer om hur kroppsberöring påverkar oss? Se hela Vetenskapens värld – Kroppsberöringens kraft måndag 11 oktober klockan 20:00 i SVT2 eller redan nu på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer