I framtiden kan smart AI och innovativ teknik komma att ersätta den vita käppen och ledarhunden för synskadade personer. Ett kinesiskt forskarlag vid Shanghai Jiao Tong University har utvecklat ett nytt bärbart system för synskadade som via kameror och sensorer ska översätta vad vi ser till något man hör och känner.
– Det dyker upp ny forskning från många olika håll, så det är spännande. Och tekniken går ju alltid framåt. Det blir mer och mer möjligt att göra olika tekniska lösningar som tidigare varit väldigt svårt, säger Johan Isaksson-Daun, forskare i biomedicinsk teknik vid Chalmers tekniska högskola.
Pipljud visar vägen
Systemet bygger på en kamera, som är monterad på ett par glasögon, skickar information till en mikrodator. Datorn kan sen med hjälp av AI-algoritmer analysera informationen. Den omvandlas sen till ljudsignaler som informerar användaren om hinder som är i vägen.
Användaren kan också ge röstkommandon till systemet för att nå till ett mål. Om målet är ett äpple på andra sidan rummet så analyserar systemet rummet för att identifiera äpplet och hittar sen en lämplig väg dit. Användaren guidas via pip-ljud för att orientera sig och hitta fram till målet.
Men kamerans synfält räcker inte alltid till. Systemet tar därför hjälp av ytterligare sensorer. De sitter på en sorts sträckbar plast, A-skin, en engelsk förkortning för artificiell hud. Den träs över handleden och längs med ett finger. Sensorerna skickar sen vibrationer som informerar användaren om något närmar sig från sidan. När man når målet kan man använda fingersensorerna för att finjustera den sista biten för att enklare nå objektet.
– Det tyckte jag var speciellt spännande. Jag har inte sett något liknande i det här fältet, säger Johan Isaksson-Daun.
Den vita käppen består ändå
Systemet är fortfarande i prototypstadiet och långt ifrån redo, om den faktiskt kommer kunna användas i det vardagliga livet är svårt att säga.
Men även om vi inte är där ännu och den synskadades vita käpp och ledarhund fortsättningsvis kommer ha en roll att spela så tror Johan på framtiden.
– Jag vill ändå tro att inom ett decennium kommer dyka upp flexibla lösningar som kommer göra förflyttningar i vardagen enklare för personer med synnedsättning.
Hur är det att se med hjälp av en kamera, sensorer och AI?