Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sällsynta jordartsmetaller är del av nästan all modern elektronik, men de är svåra att återvinna. Foto: Rice University

Så ska metallerna i vårt elskrot tas tillvara

Publicerad

Datordelar sågas i bitar, mals till pulver och värms snabbt upp till nästan 3000 grader. Amerikanska forskare har kommit på den senaste tekniken för att återvinna de värdefulla metallerna i vår gamla elektronik.  

Spela videon för att se den nya uppfinningen.  

Sällsynta jordartsmetaller är en grupp metaller som används i nästan all modern teknik. De används i till exempel mobiltelefoner, datorer och elbilar och blir allt mer eftertraktade.

Nu har en forskargrupp vid Rice University i Texas kommit på en ny teknik för att lättare återvinna de sällsynta jordartsmetallerna ur gammal elektronik. Deras resultat presenteras i tidskriften Science Advances

– Vi är hoppfulla om att det här kommer hjälpa till att ta hand om de miljoner ton elektroniskt avfall som produceras varje år, säger forskningsledaren Bing Deng i ett pressmeddelande.  

Svåra att separera 

– Det är bra att det forskas på nya metoder för att återvinna de här metallerna, men det är en lång väg kvar till att använda den här metoden på stor skala, säger Teodora Retegan Vollmer, professor i kärnkemi och docent i hydrometallurgi på Chalmers tekniska högskola och som forskar om återvinning av metaller från elektroniskt avfall. 

Hon berättar att den nya metoden kan vara användbar i ett första steg i återvinningen. Men den löser inte problemet med att separera de olika metallerna från varandra, någonting som krävs för att de ska kunna bli del av ny elektronik.  

Bråkdel som återvinns 

Sällsynta jordartsmetaller är svåra att återvinna på grund av flera anledningar. De förekommer i liten mängd i varje produkt, dessutom är de ofta omslutna av andra ämnen och ibland blandade med andra metaller. 

– Det saknas relevant och uppdaterad statistik om hur mycket av de sällsynta jordartsmetallerna som återvinns, men globalt rör det sig om mellan en och fem procent, säger Teodora Retegan Vollmer. 

Nästan allt från Kina 

Även om en produkt hamnar på en återvinningscentral är det långt ifrån alla material som går att ta tillvara.  

– Det finns oftast ingen tanke innan man gör en mobiltelefon eller en TV att den ska återvinnas efteråt, det gör det svårare att separera olika material, säger Teodora Retegan Vollmer.  

Den globala marknaden för sällsynta jordartsmetaller värderades 2020 till 46 miljarder kronor och marknadens värde väntas dubblera till 2026, enligt marknadsanalysföretaget Research And Markets.  

I nuläget importerar EU 98 procent av sitt behov från Kina, enligt statistik från EU-kommissionen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.