Så skyddar du dig bäst på resan. Bland annat bör man undvika råa skaldjur och rå fisk, och se till att maten är genomstekt eller kokt. Foto: TT

Så skyddar du dig på resan

Uppdaterad
Publicerad

Svenskar som reser utomlands riskerar allt oftare att drabbas av resistenta bakterier. Att undvika att smittas av magsjuka och noga tänka över planerna på en operation utanför Sverige är tips för den som vill minska risken för att drabbas.

Vår moderna sjukvård är starkt beroende av fungerande och effektiv antibiotika. I allt ifrån cancerbehandlingar till intensivvård eller vård av för tidigt födda barn är antibiotika livsviktig.

Och att bakterier som är resistenta mot antibiotika blir allt vanligare är ett av de absolut största hoten mot mänsklighetens framtida hälsa.

Resistenta bakterier

Olle Aspevall, överläkare på Folkhälsomyndigheten, menar att man kan minska risken att drabbas om man försöker undvika att drabbas av magsjuka, salmonella eller andra tarmbakterier.

– Då gäller det att vara uppmärksam kring vilken mat och vilket vatten man får i sig, säger Olle Aspevall.

Undvik rå fisk

Det finns en rad tips för den som vill minimera risken att drabbas av magsjuka.

Bland annat handlar det om att äta genomstekt eller kokt mat, undvika råa skaldjur och rå fisk, tvätta händerna med tvål efter toalettbesök samt före måltider och vid matlagning.

I många riskländer ska man också undvika att dricka kranvatten och tänka på att färska frukter och grönsaker kan vara sköljda med infekterat vatten.

Thailand, Egypten och Indien är några av de länder där svenska turister löper störst risk att drabbas av resistenta bakterier. 

– Men många länder är inte heller kartlagda. Det är högst sannolikt stor risk att drabbas även i Afrika och Latinamerika. Det hänger ihop med livsmedelshygien och generella sanitära förhållanden. Och så klart hur mycket antibiotika man använder i landet, säger Olle Aspevall.

Operationer utomlands ett problem

Många läkare avråder också för resor för kosmetisk kirurgi och andra operationer. Och om man tvingats uppsöka sjukhus utomlands ska man berätta det om man sedan söker vård i Sverige.

Att ta antibiotika i anslutning till sin utlandsvistelse är också något man i så stor grad som möjligt bör undvika, då det ökar risken för att bli bärare av resistenta bakterier.

Fakta: Resistenta bakterier och resande

Så minskar du risken att smittas av antibiotikaresistenta tarmbakterier:

  • Ät väl genomstekt eller kokt mat
  • Undvik råa skaldjur och rå fisk
  • Undvik mat som stått framme länge
  • Skala eller skölj frukt
  • Tvätta händerna i samband med måltider och efter toalettbesök
  • Välj vatten från obrutna plast- eller glasförpackningar alternativt kokat vatten.

Andra tips för utlandsresenären:

  • Väg för- och nackdelar med planerad vård eller operationer utomlands.
  • Undvik att ta antibiotika i anslutning till utlandsresa eftersom det kan öka risken att bli bärare av resistenta bakterier.
  • Det är viktigt med bra handhygien om du besöker någon som är inlagd på sjukhus.
  • Se över ditt riskbeteende så att du slipper att uppsöka vård.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Resistenta bakterier

Mer i ämnet