Svenska elever vittnar om ohälsosam stress

Uppdaterad
Publicerad

Ångest, huvudvärk och sömnsvårigheter är stressrelaterade besvär som blir allt vanligare bland svenska elever. Spela klippet för att höra eleverna vittna om den höga arbetsbelastningen i skolan.

Siffror från WHO och Folkhälsomyndigheten visar att över hälften av alla flickor och pojkar i 15-årsåldern upplever stressrelaterande besvär med sannolik koppling till skolan. Andra svenska studier visar att kopplingen handlar om utbildningens ökade betydelse för att överleva i samhället.

– Det är viktigt att förstå att anledningen till att eleverna blir stressade inte bara är för att man blir bedömd. De vet att misslyckas man i skolan så får man ett misslyckat liv. Skolan är socialt sanktionerad, där man skapar en hierarki mellan lyckade och misslyckade människor. Det gör att den får en helt annan tyngd än andra delar av livet, säger Björn Högberg som är forskare i socialt arbete vid Umeå universitet och som skrivit en studie om sambandet mellan svenska skolreformer och psykosomatiska besvär bland elever.

Se mer om skolforskning i Det svenska skolexperimentet i Vetenskapens värld på måndag den 16 maj kl 20:00 i SVT2 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.