Den ser ut som en gigantisk såpbubbla, men är egentligen en nebulosa långt ute i rymden. Bilden släpptes nyligen av den amerikanska rymdstyrelsen Nasa för att fira rymdteleskopet Hubbles bemärkelsedag. Den 24 april är det 26 år sedan teleskopet sköts upp i omloppsbana runt jorden
Den så kallade bubbelnebulosan, även känd som NGC 7635, är belägen på cirka 11 000 ljusårs avstånd från jorden, i stjärnbilden Cassiopeja.
Själva ”bubblan” är egentligen ett nästan perfekt symmetriskt gasmoln som får sin form tack vare stjärnvinden, det vill säga det konstanta flöde av gas som kommer från stjärnornas övre atmosfär. Ljuset kommer också av stjärnorna som får gasmolnet att lysa.
Nebulosan upptäcktes redan 1787 av den tysk-brittiske astronomen Wilhelm Herschel. Men på grund av dess storlek har man inte lyckats fånga hela nebulosan på en och samma bild tidigare.
Bilden är den senaste i en lång rad spektakulära bilder som Hubble-teleskopet har tagit genom åren och som haft stor betydelse för människans förståelse av universum.
Fakta: Mörka eller ljusa
- En nebulosa är moln av gas eller stoft som förekommer i rymden mellan eller som ett diffust hölje runt stjärnor.
- De kan vara mörka eller lysande. De mörka nebulosorna ger sig indirekt till känna som till synes stjärnfattiga, mörka områden på en i övrigt stjärnbeströdd himmel. Många tusen sådana täta moln förekommer i vår egen galax Vintergatan.
- De lysande nebulosorna förekommer dels i form av emissionsnebulosor, dels som reflexionsnebulosor.
Källa: Nationalencyklopedin