Schizofrena är inte mer våldsbenägna

Publicerad

Personer som lider av psykossjukdomen schizofreni är inte mer våldsamma än andra. Anledningen till att de är överrepresenterade i brottsstatistiken beror istället på missbruk. Det visar ny svensk studie.

Schizofreni har ofta sammanknippats med ökad risk för våldsbrott. Bland annat genom några uppmärksammade fall, som till exempel våldsdåden i Åkeshov och i Gamla stan där man misstänker att psykisk sjukdom legat bakom dåden, men tidigare forskning har också antytt att personer med schizofreni har ökad risken för våldsamt beteende. Men nu visar en ny svensk studie att det inte är sjukdomen i sig som ökar risk för våldsbrott.

En grupp forskare på Karolinska Institutet har jämfört våldsbrottsligheter bland drygt 8000 personer som har diagnostiserats med schizofreni med en kontrollgrupp om 80000 personer ur den allmänna befolkningen. Forskarna fann då att personer som endast led av schizofreni bara hade marginellt ökad risk för att begå våldsbrott.

Personer som var schizofrena och som också hade missbruksproblem hade däremot fyra gånger så stor risk att begå våldsbrott.
– Studien visar att personer som lider av schizofreni inte är farliga i sig, om de inte också har missbruksproblem, säger Niklas Långström, en av forskarna bakom studien.

Missbruksproblem var dock mycket vanligare bland schizofrena än bland övriga befolkningen, och detta kan förklara varför personer med schizofreni är överrepresenterade i våldsstatistiken. Anledningen till att personer som lider av schizofreni ofta också har missbruksproblem kan bero på flera saker.

– Det kan bero på någon slags självmedicinering, att sjukdomen är så tung och medför så mycket ångest att man därför tar till droger. Men i vår studie har vi sett att friska syskon till schizofrena missbrukar mer än andra, och detta kan tyda på att det finns en ökad sårbarhet för både schizofreni och missbruk hos den här gruppen människor, säger Niklas Långström.

Niklas Långström hoppas nu att hans forskning ska leda till att rädslan för sjukdomen minskar.
– Jag hoppas att studien kan förändra synen på schizofreni och att den stigmatisering som finns kring sjukdomen ska minska, så att patienterna får en större chans att komma tillbaka in i samhället. Studien visar också att vården måste bli bättre på att upptäcka och behandla missbruk inom den här gruppen, säger han.

Studien har publicerats i den ansedda vetenskapliga tidskriften JAMA, the Journal of the American Medical Association.

Annika Berge

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.