Se hur rymdsonden Chang'e4 landar på månens baksida. Foto: Vetenskapens värld/SVT

Se de unika bilderna från månens dolda baksida

Uppdaterad
Publicerad

2019 blev Kina först i världen med att landa en rymdsond på månens baksida. I november i år skickade de upp sin andra. I klippet ovan visas unika bilder från det första uppdraget.

– Under miljoner år har ingen sett baksidan, säger den före detta astronauten Ulrich Walter i Vetenskapens värld.

Från jorden syns alltid samma sida av månen. Det beror på att den snurrar runt sin egen axel i samma takt som den snurrar runt jorden. Första gången som mänskligheten fick se månens baksida var 1959 då den sovjetiska rymdfarkosten Luna 3 lyckades fotografera den.

Kina först i världen

På grund av baksidans otympliga landskap är det en utmaning att landa rymdfarkoster där. Kina var först i världen med att lyckas landa rymdsonder på månens baksida.

Den första rymdsonden, Chang'e4, som landade i januari 2019 har lyckats ta unika bilder av baksidan som visar höga berg och djupa kratrar. Den andra sonden, Chang'e5, som skickades upp i november 2020 har som uppdrag att hämta materialprover från baksidan.

Se Vetenskapens värld – Resan till månens baksida måndagen den 14 december klockan 20.00 i SVT2 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.