Se djuren som lever på Arktis undervattensvulkaner

Uppdaterad
Publicerad

På en plats där forskarna inte trodde att någonting kunde leva har de nu hittat liv. 600 meter ner i Arktis hav lever en koloni av svampdjur på utdöda undervattensvulkaner.

Arktis hav är täckt av is och det är svårt att utföra expeditioner i den hårda miljön. Nu har en internationell forskargrupp med hjälp av undervattenskameror och bottenprov hittat ett ekosystem av svampdjur på den annars kala botten. Karin Steffen är forskare inom farmaceutisk biovetenskap och har själv forskat kring svampdjur. Hon är imponerad av den nya upptäckten. 

– Den näring som finns i vattnet där är en procent av den näring de skulle behöva. Det är en gåta. Hur lyckas de överleva?

300 år gamla

Tre arter har identifierats i svampdjurskolonin, Geodia Parva, Geodia hentscheli och Stelletta rhaphidiophora. För första gången har forskarna kunnat läsa av åldern på svampdjuren genom att analysera kol i vävnad från djurens kroppar. Genomsnittsåldern för svampdjuren på Arktis havsbotten var 300 år.

– Det är helt fascinerande, säger Karin Steffen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.