Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur den polära virveln tar med sig kall luft från Arktis ner till Texas. Foto: UNIVERSITY OF MASSACHUSETTS LOWELL

Se hur den iskalla polarvinden drivs söderut

Uppdaterad
Publicerad

Nu har forskare sett ett direkt samband mellan uppvärmningen av Arktis och den extremkyla som drabbade Texas i februari i år. Den kalla polarvinden bytte riktning och istället för att snurra runt Arktis vek den söderut över Nordamerika. Spela videon för att se hur vindarna åkte söderut.

I februari i år drabbades Texas av extremt kallt väder och delar av Europa fick också en riktigt kall vinter. Nu kan forskare slå fast att kylan var en direkt följd av att polarvirveln över Arktis försvagades och bytte riktning.

Polarvirveln

–Vår studie är den första som verkligen kan visa att det finns ett samband mellan förändringar i den polära virveln och extremt vinterväder som vi såg vid köldknäppen i Texas, säger Judah Cohen som är atmosfärsforskare vid MIT i Boston, USA.

Ett allt varmare klimat förändrar vindarna som blåser över Arktis. Vanligtvis blåser en västlig vind runt nordpolen som kallas för den stratosfäriska polarvirveln. Det gör att den kalla luften stängs in över jordklotets nordligaste delar.

Kylan leds söderut

Men om luften högt ovanför Arktis plötsligt värms upp eller om vindriktningen ändrs så försvagas polarvirveln och får en avlång form istället för rund. Den arktiska kylan leds då bort från Arktis och driver söderut.

Men nu har Judah Cohen och hans forskargrupp lyckats följa polarvirvlarna från december 2020 till februari 2021. De publicerar sina resultat i veckans Science.

–De har följt utvecklingen i polarvirveln under flera veckor innan extremkylan slog till och kopplat detta till temperaturavvikelser i Arktis, säger Erik Kjellström som är professor i klimatologi vid SMHI.

Varmare och kallare

 Dessutom visar observationer från 1980-talet fram till idag att den polära virveln försvagas och ändrar form oftare idag än för 40 år sedan. Det skulle kunna förklara hur vi idag kan uppleva extrema köldhändelser i både USA och Europa trots att jordens globala temperatur ökar.

Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet
Mer Vetenskap
Mer Nyheter