Se hur islänningarna gör för att lagra koldioxid flera hundra meter ner i vulkanstenen. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Se hur koldioxid kan lagras i sten på Island

Uppdaterad
Publicerad

Ett sätt att minska utsläpp av koldioxid är att lagra den i sten. På Island blandar forskare vatten och koldioxid som sedan pumpas hundratals meter ner i marken. 

– När vi har injicerat koldioxid i stenen så stannar den där för evigt, säger geologen Sandra Snæbjörnsdóttir i Vetenskapens värld.

På grund av klimatkrisen letar forskare världen över efter sätt att både stoppa utsläpp men också att lagra koldioxid.  

På Island fångar man upp en tredjedel av Hellisheiði-kraftverkets utsläpp genom att blanda koldioxiden med vatten och pumpa ner blandningen i berggrunden. Ön består till stor del av den porösa vulkaniska bergarten basalt, som naturligt binder koldioxid till sig. Den processen kan ta hundratals år, men vid kraftverket har forskare snabbat på processen till under två år. Inne i basalten reagerar koldioxiden i vattnet med metaller i bergarten och bildar andra ämnen i fast form. 

Klimatkrisen

Dyra metoder

Metoden minskar utsläppen men kan också ha negativa bieffekter för miljön, enligt FN:s klimatpanel IPCC. Precis som vid gruvdrift måste man gräva bort markskikt, grundvatten kan påverkas, det bildas gruvavfall och förutsätter mycket transporter.

Tekniken på Hellisheiði-kraftverket är en av fler olika sorters metoder för att fånga upp och binda koldioxid från kraftverk och industrier. Enligt IPCC är de alla dyra, och förutsätter därför antingen kraftiga subventioner eller höjda utsläppspriser om de ska kunna slå igenom globalt.  

Binder koldioxid i minst 1000 år 

Tekniker för att pumpa ned koldioxid i berggrunden kommer med stor sannolikhet kunna hålla bort koldioxid från atmosfären under minst 1000 år, skriver IPCC. 

– Det är magi, men magi som vanligtvis sker av sig själv i naturen. När vi har injicerat koldioxid i stenen så stannar den där för evigt, säger Sandra Snæbjörnsdóttir.

Vill du veta mer om andra sätt att minska koldioxidutsläppen? Se “Vetenskapens värld: – teknikerna som vill hacka klimatet” i SVT2 måndagen den 9 november klockan 20.00 eller redan nu på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet