På måndag är det dags igen för Merkuriuspassage. Då kan planeten ses vandra över solskivan som en liten mörk prick. Arkivbild. Foto: TT

Se Merkurius spektakulära vandring över solen

Publicerad

Nu är det dags att damma av fågelkikaren. På måndag inträffar nämligen årets mest spektakulära astronomiska händelse när den lilla planeten Merkurius passerar mellan jorden och solen. Men akta ögonen!

En så kallad Merkuriuspassage är en inte alltför ovanlig händelse, men senast en dylik var synlig från våra breddgrader var 2003.

Vandrar över solskivan

På måndag är det dags igen. Då kan planeten ses vandra över solskivan som en liten mörk prick.

En liten prick – så varför sånt ståhej?

”Kan se att solsystemet finns”

– Det blir så påtagligt. Vi kan se med våra egna ögon att solsystemet faktiskt finns på riktigt, att det vi lärt oss i skolan stämmer, säger amatörastronomen Gunnar Sporrong som driver sajten klaraskyar.se.

Planeten börjar sin vandring strax efter klockan 13 på måndag och försvinner utom synhåll igen cirka 20:40 på måndagskvällen. Så det finns flera timmar att uppleva skådespelet, förutsatt att vädrets makter är på betraktarnas sida. År 2003 var det lite si och så med det, enligt Gunnar Sporrong.

Akta ögonen

Planeten är så liten i förhållande till solen att ett teleskop eller en enkel kikare nästan är ett måste. Annars kan den vara svår att se. Men var rädd om ögonen!

– Det är jätteviktigt att man inte tittar på solen med kikare eller teleskop utan skydd. Och det måste vara ett bra skydd som tar bort alla farliga våglängder. Vanliga solglasögon räcker inte. Vi har ingen känsel i ögonbotten, så man märker det inte förrän såren läker och då är det för sent, säger Gunnar Sporrong.

Känd sedan urminnes tider

Merkurius är känd sedan urminnes tider och har, tillsammans med Venus och genom så kallad triangulering, använts för att beräkna avståndet mellan jorden och solen, något som i sin tur varit till hjälp för att beräkna storleken på vårt solsystem.

Fakta: Sex timmars resa

Visa

Merkurius är likt Venus en inre planet och kan därför passera framför solen sett från jorden. Vid Merkuriuspassager (cirka 13 per sekel) rör sig planeter över solskivan och avtecknar sig som en mycket liten mörk, rund fläck.

Passager kan endast ske när planeten befinner sig i rät linje med solen och jorden. Den första bekräftade observationen av en Merkuriuspassage gjordes av Pierre Gassendi 1631 efter beräkningar av Johannes Kepler. En passage centralt över solskivan varar i cirka sex timmar.

Källa: Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer