Se när förlamade patienter styr en surfplatta med tankarna

Publicerad

Ny studie visar hur tre förlamade patienter kunde skriva, spela piano, surfa och kommunicera med varandra på surfplattor och mobiltelefoner med hjälp av tanken.

Neuroimplantat som används för att styra objekt med tankarna har det forskats om länge nu. Med dessa implantat har forskare gett patienter möjligheten att styra robotiska armar, datorer och virtuella lemmar. Nu har en grupp forskare från olika universitet i USA bevisat att man även kan använda teknologin för att styra helt vanliga surfplattor och telefoner. Teknologin läser av signaler i hjärnan för att tolka någon sorts avsikt från patienten. 

— När man väl lyckats med det kan man överföra det till en robotisk arm eller en dator. Utmaningen ligger i att kunna få tillräckligt mycket information från hjärnan för att avkoda så många distinkta rörelser som möjligt, säger Max Ortiz Catalan forskare i biomedicinska signaler och system från Chalmers universitet.

Implantat i hjärnan

I den nya studien har forskarna använt sig av en virtuell muspekare på vanliga fabriksinställda surfplattor och mobiltelefoner. Med ett implantat stort som en huvudvärkstablett inopererat i hjärnan har patienterna kunnat klicka och styra med muspekaren- bara med tankens kraft. På så vis har patienterna kunnat spela piano, surfa på internet och skriva meddelanden med ungefär 30 tecken i minuten.

Experimentell teknologi

Förhoppningen är att denna forskning ska leda till att förlamade patienter kan kommunicera med sina anhöriga och sina läkare. Men teknologin är fortfarande i forskningsstadiet och är inte tillgängligt på marknaden. Först och främst måste man se till så att det inte skadar patienternas hjärnor. 

— Det huvudsakliga problemet ligger i att hjärnan är ett biologiskt system. Med dessa implantat ser det ofta bra ut i början men efter ett tag märker hjärnan att det här är ett främmande objekt och reagerar på det. Den processen slutar oftast i att man inte kan läsa av den delen av hjärnan längre, säger Max Ortiz Catalan.

Tankekraft: Så funkar det

Implantaten opereras in i den del av hjärnan som styr våra armar och händer. Patienterna styr muspekaren genom att tänka att de ska röra sin arm som om de skulle styra en datormus. För att klicka med musen har patienterna använt sig av olika muskelrörelser. En visualiserar att de knyter sin näve, en annan att de spänner sin högra arm.

Forskarna har studerat vilka signaler hjärnan skickar när patienterna försöker göra dessa rörelser för att sedan översätta dessa till en muspekare på en surfplatta. Utmaningen är att se vilka signaler som är kopplade till patientens avsikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.