Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur arkeologerna går längs glaciärernas smältande kanter och hittar spår från de människor som levde här i förhistorisk tid. Foto: Glacier Archaeology Program, SVT

Arkeolog: ”Isen fungerar som en jättelik tidsmaskin”

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen fann norska arkeologer en välbevarad pil med skaft från järnåldern. Den har legat gömd under en glaciär i Joutenheimens under 1500 år. Även i Sverige letar arkeologer längs isarnas smältande kanter efter fynd från förr.

– I vanliga fall hittar vi bara pilspetsen, men nu hittar vi själva skaften av trä, senor, fjädrar och andra detaljer som lär oss mycket mer om hur människorna levde på den tiden, säger Lars Holger Pilø som är norsk glaciärarkeolog.

Måste vara snabba

Sammanlagt har han varit med att hitta 200 pilar i samma område. Den äldsta är över 6000 år gammal. Men det gäller för arkeologerna att vara mycket snabba. När föremålen tinar fram börjar de också multna snabbt.

– Man måste ut och leta och ta sig djupt in i bergen för att söka efter det som nu tinar fram. Isen fungerar som en jättelik tidsmaskin, säger Lars Holger Pilø.

Forntida renjägare

I svenska Abiskofjällen pågår nu också ett forskningsprojekt där arkeologer och glaciologer går skallgång längs glaciärens kant. Glaciologerna räknar ut var isen har legat frusen länge och arkeologerna pekar ut var forntida renjägare borde ha drivit renar i högfjället. Renben och horn berättar en DNA-historia om hur vildrenen ersattes av tamrenen och vandrade utefter andra vägar. Däremot är rester av mänskligt bearbetade fynd mycket mer sällsynt i Sverige jämfört med Norge.

– Att man gör så mycket fler fynd i Norge beror troligen på att det rörde sig mer folk i de fjällen än i de svenska högfjällen, säger projektets forskningsledare arkeologiprofessorn Kerstin Lidén.

Spela videon för att se hur arkeologerna arbetar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.