Foto: TT

Se positivt på åldrande – då kanske du inte får demens

Uppdaterad
Publicerad

Se åldrandet som ett vin, det blir bara bättre med åren. Då kan du minska risken för att utveckla demens, det visar ny forskning.

Äldre personer som har fått en positiv syn på åldrandet från samhället kan minska risken för att insjukna i demens senare i livet. Och för personer som bär på en gen som ökar risken för demens, specifikt Alzheimers sjukdom, minskar det med nästan 50 procent. Detta visar ny forskning som publicerats i vetenskapstidskriften PLOS One.

– Resultatet utmanar vårt sätt att tänka kring åldrandet, det vill säga att kroppens och hjärnans åldrande kan påverkas av samhällets syn och förväntningar kring åldrande, säger demensforskaren Lars-Christer Hydén.

Detta bekräftar tidigare forskning som har hittat kopplingar mellan föreställningar om åldrande, tankeställningar och vissa biologiska processer, menar han.

Stor studie

Forskarna följde under fyra års tid cirka 4.800 personer med en medelålder på 72 år. Runt en fjärdedel av dem bar på en variant av APOE-genen. Det en av de största riskfaktorerna för demens.

Personerna som medverkade fick bland annat svara på frågor om saker blivit värre när de blev äldre, hur ensamma de känner sig och om de känner sig lika glada som när de var yngre.

Var glad åt åldrandet. Det kan göra att du slipper demens. Foto: TT

Forskarna kunde då se att förekomsten av demens var hälften så stor hos personerna som bar på APOE-genen och som hade en positiv syn på åldrandet, än hos de som hade en negativ syn på åldrandet. Detta tycker Lars-Christer Hydén är en intressant och viktig upptäckt.

Ny samhällssyn behövs

Både huvudförfattaren till studien, Becca Levy, och Lars-Christer Hydén tycker att det är dags att samhällets syn på åldrande uppmärksammas.

– Detta kan vara ett tecken på att det är dags att starta en folkhälsokampanj mot den negativa synen på åldrandet, säger Lecca Bevy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.