Skogsbruket förstör infrastruktur för miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbruket måste förändras för att skydda samhällsviktiga funktioner, menar en ny rapport som Skogsstyrelsen tagit fram med flera andra myndigheter. Om inte riskerar vi höga samhällskostnader i framtiden.

Ras och erosion kan fälla träd och elledningar, blockera vägar och förstöra järnvägar och byggnader. Det kan i sin tur slå ut el, skapa bränder, förhindra samhällsviktiga transporter och i värsta fall skada människor. Skogsavverkning i sluttande mark eller på mark som innehåller mycket sand bidrar till fler sådana rasolyckor. 

Nu presenterar Skogsstyrelsen tillsammans med SGI, MSB och Trafikverket en rapport som syftar till att minska risken för sådana olyckor till följd av skogsbruket. 

– Avverkning nära en slänt kan skapa ett ras långt bort från det avverkade området och kan ske först efter flera år. Ofta rasar marken efter ett kraftigt regn eller snösmältning, säger Anja Lomander som är markspecialist vid Skogsstyrelsen.  

Att naturolyckan sker vid en annan plats och tidpunkt gör det svårt för skogsbrukare och inblandade myndigheter att förstå sambandet mellan händelserna. 

– Kunskapsnivån är låg både inom skogsnäringen men också inom samhället i stort. I Sverige har vi sällan utrett en erosion eller ett ras som konsekvens av avverkningen i området. Nu har vi påbörjat ett arbete som ska höja den nivån, säger Anja Lomander. 

Skador på mångmiljonbelopp  

Antalet ras och erosion har ökat de senaste åren på grund av extremnederbörd som ökar till följd av klimatförändringar. Skadekostnaderna ligger enligt rapporten på ett mångmiljonbelopp. 

Rapporten presenterar en rad av förslag på åtgärder. Bland annat ökat kunskap inom skogsnäringen och bland myndigheter om skogsbrukets inverkan på miljön och hur man kan klimatanpassa verksamheten. Men också lagförändringar som ska tydliggöra ansvarsfördelningen och som gynnar klimatanpassningen av samhället. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.