Skräpmat krymper hjärnan

Uppdaterad
Publicerad

För äldre personer är maten avgörande för att hålla hjärnan alert. Fet, ohälsosam skräpmat försämrar hjärnans funktioner på ålderns höst samt bidrar till att hjärnan krymper. Men fisk och grönsaker får motsatt effekt.

Den som vill behålla minnet och sina kognitiva funktioner i möjligaste mån livet ut bör vara noga med vad han eller hon stoppar i sig. En ny studie på drygt 100 män och kvinnor i 80-årsåldern visar att inte bara utbildning och hjärngymnastik hjälper till att hålla hjärnan alert. Maten är av avgörande betydelse.

30 markörer i blodet

Forskarna mätte 30 olika markörer i blodet hos de 100 deltagarna i studien. De fick också göra olika minnes och tanketest. Ungefär hälften av deltagarna fick dessutom sin hjärna granskad i en magnetkamera för att bedöma storleksförändringar. Ingen av deltagarna hade några speciella riskfaktorer för minnesförlust eller andra mentala problem.

Studien, som gjorts vid Oregon Health & Science University i USA gav tydliga svar på matens betydelse för hjärnans vigör när vi blir äldre:

* De som låg bäst till vad det gällde kognitiva funktioner, som minne och tankeförmåga, var de som hade de högsta värdena i blodet när det gällde hälsosamma fetter som omega 3 samt höga nivåer av vitaminerna B, C, D, och E. Hos dessa hade även hjärnans storlek förändrats minst.

* De vars kognitiva förmågor försämrats mest hade blodvärden som avslöjade en diet som till stor del består av ohälsosamma fetter som transfetter man kan hitta i snabbmat och friterad mat.

* Även om mycket av variationen i de kognitiva förmågorna berodde på faktorer som ålder och utbildning, kunde forskarna knyta näringsinnehållet i maten till att det motsvarade 17 procent av förmågan till tänkande och minne samt hela 37 procent till hur mycket hjärnan krympt.

Frukt och fisk

De hälsosamma fetterna och vitaminerna som alltså tycks kunna hjälpa hjärnan att behålla sina funktioner och sin storlek även när vi blir äldre finns i fet fisk, skaldjur, frukt och grönsaker.

Studien, som publiceras i tidskriften Neurology onlineupplaga, sägs vara den första i sitt slag som mätt så många olika blodvärden hos äldre för att kunna koppla samman diet med hjärnans funktioner.

Bodil Appelquist

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.