Se hur skyskrapan som ska gunga med i jordbävningar utan att rasa fungerar. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Så ska skyskrapan kunna stå emot jordbävningar: ”Fungerar som skidstavar”

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska myndigheter varnar för att det kan inträffa ett stort jordskalv i San Francisco-regionen inom de närmaste 30 åren. Det kan få stora konsekvenser, inte minst på grund av alla skyskrapor i staden. För att råda bot på problemet byggdes skyskrapan Fremont 181, som ska kunna stå emot jordbävningar. 

– De flesta vill inte bara överleva en jordbävning, de vill dessutom kunna flytta tillbaka in i sitt hem eller sitt kontor så fort som möjligt, säger Naomi Kelly, förvaltningschef i San Francisco, i Vetenskapens värld – Farliga skyskrapor. 

Med 70 procents sannolikhet kommer det att inträffa ett stort skalv i regionen kring San Francisco inom de närmsta 30 åren, enligt myndigheten USGS, USA:s geologiska undersökning. 

– Jordbävningen kan inträffa nu, den kan inträffa inom 20 år – men den kommer inte att vänta i hundra år, säger seismologen David Schwarts i Vetenskapens värld – Farliga skyskrapor.

”Rädda liv är inte tillräckligt”

Ju högre byggnaderna är desto mer skada kan de åstadkomma om de skulle rasa under en jordbävning. Det riskerar människoliv, men även stor ekonomisk skada. 

– Vi försöker ändra byggnadsreglerna till att säga “att rädda liv är inte tillräckligt”. Vi behöver funktionell återhämtning, att vi kan återfå funktionen av byggnaden inom en rimlig tid, säger seismologen Lucy Jones.

Unik men dyr konstruktion

Skyskrapan 181 Fremont i San Francisco är ett försök till att uppnå just det. Byggnaden stod klar 2018 och har en unik konstruktion som enligt byggnadsingenjören ska kunna stå emot jordbävningar. Men att bygga skyskrapor av den typen kan kosta mycket. Byggnadsingenjören Ronald O Hamburger tror att det kommer att krävas tvingande regler från beslutsfattare för att fler ska satsa på att bygga sådana hus – eller en kraftig jordbävning. 

– Om vi drabbades av en stor jordbävning som medförde katastrofala skador, liknande de vi såg i New Orleans efter Katrina, så hade det kanske varit nog för att ändra samhällets attityd och främja en era då vi faktiskt utvecklar mer motståndskraftiga konstruktioner, säger han.

Klicka på videon ovan för att se hur konstruktionen av 181 Fremont fungerar. Vill du veta mer om vilka utmaningar de allt fler skyskraporna i världen kan medföra? Se hela Vetenskapens värld – Farliga skyskrapor måndagen 8 november 20.00 i SVT2 eller redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.