Foto: Scanpix

Små mängder motion hjälper unga överviktiga

Uppdaterad
Publicerad

Övervikt är ofta förknippat med en rad negativa hälsoeffekter – från diabetes och kronisk trötthet till problem med hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns också en ökad risk att unga som lider av övervikt mår sämre psykiskt om de känner sig missnöjda med sin kropp. Det kan till exempel ge sämre självkänsla och en känsla av utanförskap.

Idag publiceras en studie som visar att även små mängder motion kan påverkade här negativa erfarenheterna som överviktiga tonåringar får tampas med.

– Det första jag säger till tonåringar och deras föräldrar som kämpar medövervikt är att de ska kasta ut vågen. De här ungdomarna möter tillräckligtstora utmaningar ändå – som mobbning och grupptryck till exempel. Vår forskningvisar att även en liten mängd motion gör att ungdomar mår bättre mentalt, sägerpsykologen Gary Goldfield på Children´s Hospital of Eastern Ontario.

Mådde psykiskt bättre

I forskarnas undersökning fick trettio ungdomar, mellan 12 och 17 år, motionera på träningscykel med litet motstånd tvågånger i veckan under tio veckor. Sen svarade deltagarna på frågor om hur de tyckte attträningen påverkade dem. Kände de till exempel att det påverkade deras skolgång,sociala kompetens, atletiska förmåga, kroppsbild eller självkänsla?

Ungdomarnas svar visade att de själva tyckte att deras skolarbete, socialakompetens, deras egen kroppsbild och självkänsla hade förbättrats sedan de börjademotionera.

Hamstrar självkänsla

Att bli diskriminerad på grund av sin vikt kan haförödande konsekvenser, inte minst för ungdomar. I studien skriver forskarnaatt motion, som påverkar hur tonåringarna uppfattar sig själva när det gällerkroppsbild, skolarbete och socialt liv, kan fungera som en hjälpande buffertmot mobbing.

– Vi talar alltså ompsykologiska fördelar av att känna att man är i bättre form, efter lättaremotion – inte en förändring i vikt eller kroppsfett. Om man lär unga hur de kan göra för att fokuserapå en mer hälsosam livsstil så kan man hjälpa dem att fokusera på något som dehar kontroll över, säger Gary Goldfield.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.