Vid fjordar där glaciärer smält och dragit sig tillbaka ökar risken för jordskred och efterföljande tsunamivågor. Forskarna hyser oro över att människor ska befinna sig i närheten vid en sådan händelse. Foto: TT

Smältande glaciärer kan orsaka fler tsunamivågor

Uppdaterad
Publicerad

Under tiden som glaciärer smälter riskerar de att orsaka fler jordskred som i sin tur kan leda till tsunamivågor. Framför allt ligger kusterna kring Alaska, Norge och Grönland i riskzonen, enligt en ny studie.

I studien har forskare studerat ett jordskred och en efterföljande tsunamivåg som skedde i Taan-fjorden i Alaska. De drar slutsatsen att den här typen av händelser kan bli vanligare.

– Den här studien är dels en varningsklocka, att man måste vara försiktig där isarna drar sig tillbaka. Den kunskapen är inte helt ny, men det här är första gången man undersökt ett så pass stort jordskred och en tsunamivåg så noggrant, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

Hundra meter hög

Vid Taan-fjorden skedde ett jordskred till följd av att en instabil bergssida allt mindre skyddades av is i takt med att glaciären Tyndall smälte. Jordskredet resulterade i att 180 miljoner ton sten och annan bergsmassa lossnade och föll ner i fjorden, vilket skapade en väldig tsunamivåg som nådde hela hundra meters höjd.

Tsunamivågen svepte bort stora ytor skog då den slog upp högt på fjordens branta stränder.

– Det hade varit fruktansvärt att se den här tsunamivågen. Vågor som orsakats av jordskred blir väldigt höga eftersom mycket vatten flyttas i ett begränsat utrymme. Däremot blir tsunamivågor orsakade av jordbävningar ofta mer förödande då mängden vatten blir större och de därmed tar sig längre, säger Björn Lund.

Fler jordskred och tsunamivågor

Det här jordskredet och tsunamivågen är bland de största som dokumenterats, men som tur var kom ingen till skada eftersom platsen var obebodd. En av forskarna bakom studien, seismologiprofessorn Göran Ekström vid Columbiauniversitetet, hyser oro över att liknande händelser kan bli vanligare.

– Nästan alla glaciärer smälter och krymper för närvarande och vi är många som tror att vi också börjat se fler stora jordskred till följd av detta. Det följer då att vi antagligen kommer att få fler tsunamivågor av det här slaget, säger Göran Ekström.

Lokala effekter

Men han vill påpeka att effekterna är ganska lokala och att sannolikheten för en större katastrof är liten.

– Men i Alaska är det tillräckligt många kryssningsfartyg i fjordarna för att inte kunna utesluta att någonting hemskt kan hända. Andra ställen med liknande risk är till exempel Norge, Grönland, Nya Zeeland och Patagonien. Hade jordskredet i Taan-fjorden skett på sommaren kunde det ha gått illa för en hel del fritidsfiskare, säger Göran Ekström.

Studien publicerades i Nature Scientific Reports.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet