Kommunikationen mellan hjärncellerna sker genom att neuronernas trädliknande utskott växer mot varandra, de så kallade dendrit-taggarna, och skapar förbindelser – bygger broar.
I Alzheimersjuka hjärnor, eller vid schizofreni så försvinner många av kopplingarna, och nybildas inte.
I friska hjärnor är det hormonet östrogen som drar igång brobyggandet. Receptorer, eller landningsplatser, för östrogen finns i hjärnan, och viss positiv effekt kan man se av att tillföra östrogen.
Men det finns ett problem
Det finns risker med östrogenbehandling under lång tid. Vid behandling av till exempel klimakteriebesvär med östrogen har risk för cancer, hjärtsjukdom och stroke ökat.
Men just för hjärnan finns det en lösning
Nu har man funnit att det är ett protein, aromatas, som startar östrogenproduktionen direkt i hjärnan. Med detta har forskarna vid Northwestern Medicine i Chicago hittat ett säkert sätt att använda effekten av östrogen. Aromatas finns nämligen på exakt rätt plats i hjärncellerna, nära östrogenreceptorerna.
Så kan då trestegsraketen starta – aromatas triggar östrogen, som via receptorerna skickas till hjärncellerna som börjar växa. Så ser teorin ut. Nu gäller det för forskarna att i praktiken hitta nyckelmolekylerna som styr denna process för att bilda de nya kopplingarna i hjärnan.
Anna Kats/Annlouise Martin
SVT Vetenskap