Till vänster ser vi hur en masksnäcka kan se ut; till höger är den blåaktiga tuben masksnäckan på båten i Florida Keys som just lagt ut sitt nät. Foto: Rudiger Bieler/Kate Golembiewski, The Field Museum

Snigeln som fångar byten som Spindelmannen och äter som en val

Uppdaterad
Publicerad

Den nyupptäckta snäckan hittades på ett skeppsvrak i anslutning till korallrevet Florida Keys utanför Floridas kust. Precis som Spindelmannen använder den sitt slem som vapen.

Arten tillhör en grupp sniglar som kallas för masksnäckor. Deras skal är inte symmetriskt och liknar mer en tub, som de kilar fast på ett ställe för att samla mat – och där stannar de resten av livet.

Fångar byten som Spindelmannen

– Vanliga sniglar använder det här slemmet att glida på när de tar sig fram. Men dessa sniglar sitter ju alltid fast i någonting, så det förvånade mig att de hade sådant slem överhuvudtaget, säger Rüdiger Bieler, kurator på Chicago Field Museum, som är expert på ryggradslösa djur och en av dem som upptäckte den nya arten, i ett pressmeddelande.

Det visade sig att sniglarna skjuter ut slemmet från kroppen, precis som Spindelmannen, om än något långsammare, för att fånga byten. Slemmets skjut ut från ett par armliknande tentakler.

På slemmet samlas mikroorganismer som snigeln kan dra åt sig. Sedan silas de in genom munnen, precis som en val silar krill.

Bör stoppas från att nå korallreven

Den här snigeln har troligen kommit till Floridas korallrev från Stilla Havet med båtar. Den har än så länge bara hittats vid Florida Keys på ett äldre skepp som man sänkt avsiktligt för att det ska fungera som ett komplement till det utsatta korallrevet.

– Det är fint att se hur det här vraket kan fungera som ett komplement till korallrevet och eftersom vi nu har hittat dessa individer, är det viktigt att se till att de inte skapar oreda på ett redan utsatt korallrev, säger Rüdiger Bieler.

Referens: Rüdiger Bieler et al. Non-native molluscan colonizers on deliberately placed shipwrecks in the Florida Keys, with description of a new species of potentially invasive worm-snail (Gastropoda: Vermetidae). PeerJ, 2017. DOI: 10.7717/peerj.3158

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer