Forskning kring mer hållbara bränslen pågår för fullt. Forskarna bakom en ny studie har tagit fram en metod som omvandlar klodioxid till metangas med hjälp av solljus, vilket blir ett bränsle de vill ska kunna driva bland annat bilar i framtiden. Foto: TT

Solceller omvandlar växthusgaser till bränsle

Uppdaterad
Publicerad

I framtiden kanske vi kan köra bil på metangas eller metanol som framställts med hjälp av solceller, det hoppas i alla fall forskarna bakom en ny studie. De har utvecklat en metod där man tar vara på växthusgasen koldioxid och omvandlar den till ett hållbart bränsle.

Ett sätt att försöka tackla klimatproblemet kan vara att omvandla växthusgaser till någonting användbart. I en studie, som publiceras i Nature Communications, har forskarna arbetat med att försöka ta fram ett hållbart så kallat solbränsle. 

Deras metod går ut på att omvandla koldioxid till metangas med hjälp av solens strålar. Metangasen blir under processen ett bränsle, fyllt med solenergi. 

Angeläget för att nå klimatmål

Enligt klimatforskaren Markku Rummukainen är det angeläget med nya innovationer som den här för att få bort koldioxid från atmosfären. Det är viktigt om vi ska klara av klimatmålen.  

– Nya lösningar för att ta tillvara koldioxid från atmosfären kan på sikt bidra till klimatarbetet, och ge nyttor, men det viktigaste är att fortsätta minska våra utsläpp i den takt som behövs, säger Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet och koordinator i klimatfrågor vid SMHI.

Hållbart bränsle behövs

I dag använder vi olika sorters bränslen bland annat för att driva bilar, kraftverk och värma upp våra hus. Johannes Messinger, professor i molekylär biomimetik vid Uppsala universitet, tror på idén om att använda hållbara bränslen, som solbränsle, i större utsträckning. 

– Jag tror att det behövs för att möta våra behov av bränsle på ett mer hållbart sätt, säger han.  

Fånga in koldioxidutsläpp

Forskarna bakom studien hoppas bland annat att det med deras metod ska gå att göra något nyttigt av de växthusgaser som industrierna släpper ut. 

– Genom att använda vår metod i anslutning till stora industriella anläggningar kan man fånga upp koldioxiden som industrierna släpper ut och göra ett hållbart bränsle av den, säger Hyunjoon Song, professor i nanokemi vid koreanska institutet för vetenskap och teknologi, och en av forskarna bakom studien.   

Övertag i infrastruktur

Det här bränslet skulle också kunna användas för att förse våra industrier med bränsle. Men en av utmaningarna med att ersätta fossila bränslen som olja och naturgas med mer hållbara bränslen är att det kräver att man bygger om en del av den infrastruktur som redan finns. 

– Forskningen kring solbränsle i form av vätgas har kommit längre än den om metangas. Metangasen har dock ett övertag när det gäller kompatibiliteten med dagens infrastruktur, säger Johannes Messinger. 

Solbränsle till fordon, maskiner och fabriker

Forskning pågår för fullt för att ta fram olika varianter av solbränslen. Men det gäller att lyckas utveckla en teknik som är stabil och bra. Forskarna vill nu vidareutveckla sin metod för att den i framtiden ska kunna börja användas i samhället. 

–Vi behöver mer tid innan vi kan nå drömmen om ett rent bränsle. Men vi tror att vår teknik kan vidareutvecklas för att i framtiden ge ett solbränsle som kan användas till bland annat fordon, maskiner och fabriker, säger Hyunjoon Song.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.