Solenergin på frammarsch

Uppdaterad
Publicerad

Att få energi från solen blir allt billigare och solcellsmarknaden ökar snabbt runt om i världen. Kan det vara lösningen på världens klimat-och energiproblem?

Om vi bara kunde fånga en bråkdel av solensfantastiska strålglans skulle ingen annan energikälla behövas ihela världen någonsin mer. På bara tio minuter har solen strålatner lika mycket energi över jordens yta som hela mänsklighetenförbrukar under ett helt år.

Skulle kunna försörja världen med energi

– Det finns så mycket sol att ta handom. Det finns 10 000 gånger mer än vi behöver. Så vi kan baraplocka hem och göra om den till den energiform vi behöver, sägerMarika Edoff, solcellsforskare vid Uppsala universitet.

#vårtklimat

Solenskulle alltså kunna försörja hela världen med outtömlig energi,tekniken finns till stor del.

Ändå står solenergin bara för enprocent av jordens totala elförsörjning. Frågan är om denna renaoch enorma energikälla kommer att lösa alla våra klimat ochenergiproblem i framtiden?

I Sverige får vi i dag fortfarande bara0,05 procent av vår el från solen.

Tyskland har gått i täten

I Tyskland som har ett liknandeklimat, har omställningen till solenergi gått snabbare och i dagkommer sju procent av Tysklands totala elförsörjning frånsolenergi.

Solcellsmarkanden har exploderat den senastefemårsperioden och att solcellsmarknaden ökat så snabbt beror iförsta hand priset – det har blivit billigt med solceller, samtidigt som forskningen lett till att tekniken förbättrats.

Tysklandhar lett utvecklingen, genom att satsa på statliga stödsystem föratt få igång solcellsmarknaden. Det har lyckats, men är också någotsom kritikerna menar talar emot solen som energikälla. Något somMarika Edoff inte håller med om:

– Det innebär att marknaden fåtttillfälle att växa och i och med att produktionen ökar går prisetner, och nu är vi nästan nere i en nivå där det nästan är lönsamtäven i Sverige, även utan bidrag. Vi är inte riktigt där, mennästan.

Se mer om framtidens energikällor i Vetenskapens Värld på måndag i SVT, kl 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet