Sömn bra bantningsmedel

Uppdaterad
Publicerad

Om man vill gå ner i vikt gäller det att sova ordentligt. Den som bantar men sover för lite förlorar mindre fett än den som samtidigt sover tillräckligt mycket, visar en ny studie.

Att sova är avgörande för hur vi mår och även för hur vi kan påverka vår vikt. Om man inte sover tillräckligt när man försöker banta tappar man i vikt ändå, men det är då inte i första hand fettet som kroppen gör sig av med.

Forskarna lät 10 överviktiga, men friska personer, banta under två olika perioder. Under den första bantningsperioden fick deltagarna sova drygt åtta timmar per natt. Under nästa period begränsades deras sömn till drygt fem timmar. Antalet kalorier, omkring 1450 per dag, var detsamma vid båda tillfällena.

I genomsnitt gick försökspersonerna ner lika mycket, 2,7 kg, under båda bandningsperioderna, men med en avgörande skillnad. När deltagarna sov minst åtta timmar per natt var nästan hälften av det som kroppen gjorde sig av med fett.

När försökspersonerna sov för lite däremot var fettminskningen bara en fjärdedel. Resten av viktnedgången bestod till största delen av proteiner.

– Att skära ner på sömnen är att sätta käppar i hjulet för den som har som mål att förlora fett. Det säger en av forskarna bakom studien, Plamen Penev, vid universitetet i Chigago.

Sömnbrist hade även en annan negativ effekt för bantarna; de blev mer hungriga under perioden då de sov för lite jämfört med när de sov mer. Försökspersonernas nivåer av hormonet ghrelin, som reglerar hungerkänslorna, steg markant när de sov för lite. Sömnen är alltså viktig av flera olika skäl för den som bantar.

Budskapet till de som vill gå ner i vikt är alltså tydligt säger forskaren Plamen Penev:

– Nu har vi bevis för att mängden sömn är avgörande för hur vi lyckas när vi försöker gå ner i vikt.

Studien publiceras i Annals of Internal Medicine.

Bodil Appelquist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.