”Sömnbrist hos unga kan skada hjärnans utveckling”

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar som under en längre period får för lite sömn kan i värsta fall drabbas av skador på hjärnans utveckling, menar forskare.

– Ungdomsåren är en känslig period för kroppens utveckling, då hjärnan förändras dramatiskt. Det sker en massiv ombyggnad av nervkretsar, där många nya synapser bildas och sedan elimineras, säger Ciara Cirelli, docent i psykiatri och den som lett studien.

Sjukdomar med hjärnkoppling utvecklas i tonåren

Forskarna tar som bakgrund till de nya studierna upp att flera sjukdomar som kopplas till hjärnan, bland annat schizofreni, utvecklas under tonåren, men orsakerna är fortfarande oklara.

– En möjlig implikation av vår studie är att om du förlorar för mycket sömn under tonåren, särskilt om det är fråga om kronisk sömnbrist, kan det finnas bestående konsekvenser i form av hur hjärnans delar kommunicerar med varandra, säger Ciara Cirelli.

Synapser ombildas under sömnen

Tidigare studier på hjärnan har visat att synapser hos unga ombildas just under sömnen, och en populär teori bland forskare är att detta har att göra med inlärning under ungdomsåren.

Nu har forskarna studerat mushjärnor och utsatt vissa av mössen för sömnbrist genom påtvingad vakenhet. Man har då sett hur ombildningen av synapser blivit allvarligt störd av sömnbristen.

Exakt vilka slutsatser man kan dra är dock forskarna i nuläget inte säkra på. Försöken kommer att fortsätta, och då vill man bland annat se om hjärnan har en förmåga att reparera sig.

– Det kan vara så att förändringarna är godartade, tillfälliga och reversibla, eller så kan det finnas bestående konsekvenser där hjärnans mognad och funktion skadas av sömnbristen, säger Ciara Cirelli.

Linus Brohult

SVT Vetenskap

Forskningen

Artikeln publiceras i dagens nummer av den vetenskapliga tidskriften Nature Neuroscience.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.