Föräldrars sömnbesvär kan gå i arv, enligt en ny studie. Foto: TT

Stor studie: Sömnproblem kan vara ärftliga

Uppdaterad
Publicerad

Sömnproblem riskerar att gå i arv. Det visar en ny nordisk studie som jämfört sömnvanorna mellan föräldrar och deras barn.

– Sömnbesvär är vanligt förekommande och vi måste lära oss mer om vi ska kunna komma åt orsakerna, säger forskaren Eva Lindberg.

Över var tredje svensk tampas med sömnbesvär av olika grad, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

Nu visar en omfattande nordisk studie att barn till föräldrar med sömnsvårigheter löper högre risk att själva drabbas.  

– Vi vet redan att hälso- och livsstilsfaktorer som träning, kost och ålder påverkar sömnen och ville undersöka hur mycket de ärftliga faktorerna spelar in, säger Eva Lindberg, professor vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Sleep Medicine.

Nästan 6 000 kvinnor och män och lika många av deras myndiga barn har deltagit i studien, som är ett samarbete mellan Sverige, Norge, Island, Estland och Danmark. Studien har fokuserat på vanlig sömnproblematik som svårigheter att somna, högljudda snarkningar och orolig sömn.

Unik studie

– Vi såg ett rätt stort samband både för sömnstörningar och hur mycket man sover per natt. Bland de föräldrar som sov mindre än sex timmar var det betydligt vanligare att deras barn gjorde det samma.

Det är inte första gången som forskningen intresserar sig för ärftlighet kopplat till sömn men enligt Torbjörn Åkerstedt, professor emeritus vid Stressforskningsinstitutet, är den aktuella studien unik i sitt slag.

– Tidigare har man jämfört sömnvanor hos tvillingar men detta är en jämförelse mellan två generationer och det känner jag inte till att man gjort tidigare. Det är en stor studie och ett intressant resultat, säger han.

Eva Lindberg och hennes forskarkollegor hoppas att studien ska kunna hjälpa personer att komma till rätta med sina sömnproblem.

– Sömnbesvär är vanligt förekommande och vi måste lära oss mer om vi ska kunna komma åt orsakerna. För att kunna förbygga sömnproblem är det viktigt att få en klarare bild över vilka som drabbas, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.