Antalet män med sömnproblem har ökat tre gånger under de senaste 15 åren. Foto: Staffan Löwstedt/TT

Sömnproblem ökar kraftigt – främst bland män

Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror som SVT fått ut från Socialstyrelsen visar att antalet kvinnor i Sverige som söker vård för sömnproblem har fördubblats och antalet män med sömnproblem har ökat tre gånger under de senaste 15 åren. Ökningen är alltså ännu större än de siffror som Folkhälsomyndigheten gick ut med tidigare i år som visade självrapportering av sömnproblem.

Ungefär en fjärdedel av Sveriges befolkning upplever att de sover dåligt. Det är dubbelt så många som på 1980-talet.

– Det är litegrann den här tiden vi lever i. Vi kan jobba, handla och umgås med andra oavsett vad klockan är, säger psykologen Anita Elgemark.

En missad natts sömn gör att hjärnan inte hinner återhämta sig. Förmågan att koncentrera sig i längre perioder försämras.

– Om du inte sover en natt innebär det dels att hjärnan inte kommer att ha återhämtat sig, och dels att hjärnan inte kommer att ha energi och förmåga att koncentrera sig i längre perioder, säger John Axelsson, professor vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

De nya siffrorna från Socialstyrelsen visar också att användning av hormonet melatonin som sömnmedicin i Sverige har ökat med hela fyra gånger under de senaste två åren.

KBT fungerar

Kognitiv beteendeterapi har  i forskning visat positiva effekter på patienter med sömnproblem.

– Själva effekten av terapin kommer succesivt allt eftersom man jobbar med hemuppgifterna, medans en läkemedelsbehandling har effekt redan första natten när man tar tabletten, säger Anita Elgemark.

Läkemedel kan vara effektiva från första natten, men de behandlar inte orsaken till sömnproblemen. De gör det lättare att sova, men förbättrar inte långsiktigt förmågan att sova utan medicinen.

– I KBT jobbar vi med vad de här sömnproblemen kan bero på och försöker påverka och förbättra dem. På så sätt är det möjligt att göra en bestående förändring med sömnen, säger Anita Elgemark.

Mer om sömn och drömmar i programmet Vetenskapsstudion denna vecka – ett specialprogram om just hur sömnen påverkar oss: lördag 7/10 klockan 9 på SVT Play, eller måndag 9/10 på Kunskapskanalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.