Att försöka få till den perfekta sömnen kan vara en bidragande orsak till att utveckla kroniska sömnproblem. Foto: Pexels

Sömnprofessor: Många som lider av sömnproblem är högpresterande

Uppdaterad
Publicerad

Att eftersträva den perfekta sömnen kan vara en bidragande orsak till långvariga sömnproblem.

Att under lång tid ha svårt att somna, och svårt att upprätthålla sömnen på natten kallas för kronisk insomnia. Det kan vara ärftligt. Om någon i din familj har kronisk insomnia ökar risken att du också drabbas, men generna verkar bara stå för ungefär 30 procent. Stress kan också vara en utlösande faktor.

Alarmistiska känslor

Ny forskning visar att det finns ett samband mellan insomnia och en ökad aktivitet i amygdala, en nervsamling i hjärnan som styr våra känslor. 

– Kroppen hamnar då i ett tillstånd av alarmistiska känslor, säger Dieter Riemann som är professor i psykofysiologi vid universitetet i Freiburg, Tyskland.

Personlighetstyp verkar också vara bidragande till om man ska utveckla insomnia. Speciellt känner Dieter Riemann igen en personlighetstyp bland dem han träffar på sin klinik.

Sömnen blir en prestation

–  De är väldigt ambitiösa och är högpresterande både hemma och på sina jobb, och de har en dragning mot perfektionism. Just det kan förklara varför de får svårt att somna. Att sova gott blir till en prestation, sömnen ska vara perfekt, säger Dieter Riemann.

Mer om sömn i Vetenskapens Värld på måndag 17 augusti 20.00 i SVT2 eller på SVTplay från och med söndag den 16 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.