Den kinesiske Chang'e5 samlar in sten på månen. Nu har stensamlingen landat på jorden. Foto: Xinhua via AP

Sond med mångrus tillbaka på jorden

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska rymdsonden Chang'e-5 har landat på jorden med en samling sten och grus från månen, enligt Kinas statliga medier. Det är det första uppdraget av sitt slag som genomförs på fyra årtionden.

Kapseln med månprover landade i Inre Mongoliet i norra Kina, enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina, som hänvisar till Kinas rymdstyrelse.

Stormarnas ocean

Obemannade Chang'e-5 lyfte från jorden den 24 november och rapporterades ha landat i Stormarnas ocean, en stor lavaslätt på månen, den 1 december. En kinesisk flagga uppges ha placerats där och två dagar senare påbörjades hemresan.

Projektet är prestigeladdat för ett Kina som investerat stora summor pengar i sitt rymdprogram. Endast två andra länder – USA och dåvarande Sovjetunionen – har lyckats landa på månen, samla material och återvända till jorden. Bara att landa på och lyfta från himlakroppen anses vara en stor utmaning, som bland andra Indien och Israel har misslyckats med.

Bemannade månfärder

Ur forskningssynpunkt är det särskilt intressant eftersom Stormarnas ocean är outforskat område. Förhoppningen är att proverna ska ge nya lärdomar om hur månen bildades eller om aktivitet på dess yta. Planen var att hämta två kilo sten och grus, men det är oklart hur mycket det blev.

Kinas största rymdbedrift var tidigare att landa en farkost på månen för utforskning, vilket skedde i januari förra året. På sikt är målet bemannade månfärder.

Se Vetenskapens Värld: Resan till månens baksida i SVITplay

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.