Spädbarn bör sova i egen säng, men nära mamman. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Barnets sovplats viktig för amning

Uppdaterad
Publicerad

Mammor som sover tillsammans med sina barn ammar längre. Att sova tillsammans ökar dock risken för plötslig spädbarnsdöd och är bara en av flera faktorer som påverkar amningen.

En amerikansk studie, som publicerades nyligen i JAMA Pediatrics, har visat att ju oftare mammor sover med sina spädbarn desto längre ammar de.

– Detta bekräftar sambandet mellan att sova tillsammans med barnet och amning. Det bidrar också med ny information om andra faktorer som påverkar kvinnors förmåga att amma länge, till exempel samhällsklass och kulturella skillnader, säger Miriam Katz-Salamon vid andningsenheten på Karolinska Universitetssjukhuset.

I undersökningen har 1846 kvinnor i USA fått svara på frågor om bland annat sov- och amningsvanor under barnets första år. Forskarna analyserade svaren och såg att i genomsnitt ammade mammorna längre om de oftare sov med sitt barn. Hälften av dem som ofta sov med sina barn ammade fortfarande efter nio månader. Två månader längre än gruppen som bara ibland sov med sina barn.

De såg också att till exempel mammans ålder, utbildning, socioekonomiska status, om hon tidigare ammat och om hon börjar arbeta under barnets första år påverkar hur länge barnet ammas.

Sova i egen säng

Slutsatsen från studien är att barnet bör sova nära sin mamma för att underlätta amningen. Eftersom risken för plötslig spädbarnsdöd ökar om man sover tillsammans bör dock barnet sova i en egen säng.

– Plötslig spädbarnsdöd är fortfarande den främsta dödsorsaken bland spädbarn. Så länge vi inte har något enkelt test som kan visa vilka barn som är i riskzonen är det därför viktigt att minska de riskfaktorer vi känner till, säger Miriam Katz-Salamon.

Socialstyrelsens råd för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd har sedan 2006 varit att låta barnet sova på rygg, låta bli att röka, att amma och att se till att barnet är lagom varmt och kan röra sig. Informationen håller på att omarbetas och kommer att kompletteras med en vägledning för hälso- och sjukvården i vår. Grunden är densamma, men med mer tyngd på de områden som senare forskning har visat är viktiga. Till exempel att inte sova i samma säng som spädbarn upp till tre månader.

– Amma, men ha barnet sovande bredvid dig i en egen säng. Man kan amma barnet i sängen när man själv är vaken, men så fort amningen är avslutad och man är trött och vill somna lägger man barnet i sängen bredvid, säger Miriam Katz-Salamon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer