Stamceller botade ögonsjukdom

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har humana embryonala stamceller använts för att behandla människor. Resultatet av försöken publiceras nu i The Lancet.

Amerikanska forskare har använt sig av cellerna för att behandla en mycket vanlig ögonsjukdom hos två patienter. Enligt forskarna, verksamma vid bland annat University of California i USA, resulterade behandlingen i en viss synförbättring.

Makuladegeneration, eller åldersförändringar i gula fläcken, är den vanligaste orsaken till synnedsättning hos personer över 50 år. Att behandla människor med humana embryonala stamceller är kontroversiellt av flera orsaker, inte minst i USA. Detta eftersom cellerna kommer från mänskliga embryon. Dessutom vet man att transplanterade celler kan orsaka en speciell form av cancer.

Att en ögonsjukdom blev först ut att behandlas med dessa celler är ingen slump. Ögonen är nämligen inte så immunologiskt aktiva, varför problem med bortstötning av främmande organiskt material inte antas vara så stort.

Det framtida målet, berättar forskarna, är att behandla sjukdomen i en mycket tidigare fas än vad som gjordes i denna pilotstudie. På så sätt hoppas de kunna bromsa sjukdomsförloppet och förbättra synen ännu mer.

SVT Vetenskap / TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.