Fyndet gjordes i september 2008 i en grotta i Hohle Fels i sydvästra Tyskland av arkeologen Nicholas Conard vid universitetet i Tübingen och forskningsresultaten av fyndet publicerades i veckan i tidskriften Nature.
Den lilla statyetten hittades i sex delar som noggrant fogats samman. Istället för ett huvud har skulpturen vad som ser ut som en ring för att fästa den som ett halssmycke.
Enligt Conard omdanar fyndet tidigare uppfattningar om när de första föreställande skulpturerna av en människa började göras. Tidigare har man känt till avbildningar av djur och figurer som till häften är djur, till hälften människa, från så här tidig förhistorisk tid – äldre stenålder.
”Venus från Hohle Fels”, som den lilla skulpturen kallas, är enligt Conards mätning 7.000 år äldre än den välkända stenstatyetten ”Venus från Willendorf”. Samtidigt finns påtagliga likheter med ”Venus från Willendorf”, liksom och andra ”Venus”-skulpturer som hittats i Syd- och Centraleuropa och som bedöms vara mellan 25-29.000 år gamla. Bröst, kön och mage är kraftigt framhävda.
En del kommentatorer har varit snabba att dra pornografiska paralleller. Det är emellertid ett tämligen vanskligt 2000-talssätt att betrakta konstföremålet. Forskarna pekar istället på likheter med en gravid kvinna och kopplingar till fruktbarhet. Men även de tolkningarna är naturligtvis inte mer än kvalificerade gissningar.
Det finns också andra fynd av ”sexuell” karaktär som är lika gamla som ”Venus från Hohle Fels”, men då handlar det enbart om könsorgan – både kvinnliga och manliga – och inte en hel människokropp.
Helt klart är emellertid att ”Venus från Hohle Fels” inte är något hastverk. Det krävs en hel del skicklighet och många timmars arbete för att karva fram en liknande statyett med dåtidens stenverktyg.
Tillsammans med tidigare europeiska ”Venus”-fynd, och annan avbildande konst från äldre stenålder, tyder ”Venus från Hohle Fels” på en utveckling som tycks ha ägt rum när de första populationerna av Homo Sapiens kom till Europa från Afrika.
Hittills har man inte hittat någon liknande avbildande konst som är äldre än 30.000 år utanför Europa. De äldsta fynden av mer abstrakt, symbolisk ”konst”, som geometriska figurer, är däremot betydligt äldre – åtminstone 75.000 år – och har gjorts i Afrika.
Jens Ergon