Stekpannan kan höja kolesterolet

Uppdaterad
Publicerad

Att använda stekpannor med så kallat non-stick material, som finns i teflonpannor till exempel, kan höja kolesterolvärdet. En stor studie bland över 12 000 barn visar att de barn som hade höga kolesterolvärden även hade högre halter av de kemikalier som används för att tillverka den här typen av stekpannor.

Det handlar om kemikalier som heter perfluoroktansyra, och perfluoroktansulfonat. Dessa används bland annat för att tillverka teflonpannor och andra liknande stekpannor och även till andra material som ska stå emot vatten. Mätningar har visat att dessa kemikalier, som förkortas PFOA och PFOS idag återfinns i de flesta mänskliga kroppsvätskor.

I en stor studie har nu forskare vid West Virginia University School of Medicin i USA analyserat blodprover från 12 400 barn och ungdomar och mätt barnens kolesterolnivåer och jämfört dessa med nivåerna av kemikalierna PFOA och PFOS.

Efter att ha justerat bort andra olikheter mellan barnen som kan påverka blodvärdena visade det sig att det fanns ett samband mellan höga kolesterolnivåer och höga halter av kemikalierna.

Forskarna bakom studien menar att resultaten indikerar att kemikalierna PFOA och PFOS kan höja kolesterolvärdena och att detta samband bör fortsätta att analyseras och studeras.

Bodil Appelquist

Fakta: Kolesterol

Ett högt kolesterolvärde kan vara farligt då det leder till allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar.

Vad många inte vet är att det finns flera olika sorters kolesterol, både ”farligt” kolesterol (LDL) och ”nyttigt” kolesterol (HDL). Ett högt kolesterolvärde i blodet är alltså inte alltid dåligt för kroppen.

Men om man har höga värden av det farliga kolesterolet så ökar risken för hjärt- och kärlproblem. Det sker genom att LDL fastnar på insidan av blodkärlens väggar och orsakar blockering av blodgenomströmningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.