En rekonstruktion av den asteroid som utplånade dinosaurierna. En mindre asteroid svepte förbi jorden i torsdags. Arkivbild. Foto: Mopic/Nasa/TT

Stor asteroid passerade oväntat nära jorden

Publicerad

En asteroid med en diameter på 57–130 meter och med en hastighet på 24 kilometer i sekunden passerade oväntat nära jorden i torsdags. Asteroiden, kallad 2019 OK, passerade mellan jorden och månens omloppsbana på ett avstånd av 73 000 kilometer.

Eftersom asteroiden flög mot jorden från solens riktning upptäcktes den av teleskop bara ett par dagar innan den passerade. Hade den kolliderat med jorden skulle den ha kunnat utplåna en hel stad, enligt forskare.

– Den hade träffat med en kraft som skulle ha varit 30 gånger större än atombomben i Hiroshima, säger Alan Duffy, docent i astrofysik vid Swinburne University till The Sydney Morning Herald.

Mindre asteroider passerar ofta jorden, men en himlakropp av den här storleken sveper bara förbi en gång per årtionde. Den var till exempel fem gånger större än den asteroid som slog ned i Tjeljabinsk i Ryssland 2013. Asteroiden som utrotade dinosaurierna hade dock en diameter på hela 16 kilometer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.