Satellitbilder över Antarkis visar shelfisen Conger innan och efter kollaps. Foto: NASA/AP/TT

Stort istäcke har kollapsat i Antarktis

Uppdaterad
Publicerad

Ett område glaciäris, lika stort som Rom, har kollapsat i östra Antarktis, visar nya satellitbilder från Nasa.

– Det är ett tecken på vad som förmodligen kommer att komma, säger Nasa-forskaren Catherine Colello Walker.

Efter flera dagar av rekordvärme i Antarktis har nu shelfisen kallad Conger, ett 1200 kvadratkilometer stort istäcke, kollapsat rapporterar The Guardian.

Shelfis finns runt Antarktis kust och är en del av en glaciär som pressas ut över havet och därför flyter på havsvattnet, som en hylla. Dessa ”hyllor” spelar en viktig roll, utan dem skulle inlandsisen snabbare pressas ut i havet och smälta, vilket leder till ökade havsnivåer.

Klimatkrisen

”Det är troligt att ismassan nådde sin tippningspunkt i samband med en atmosfärisk flod som orsakade värmeböja” skrev Catherine Colello Walker, forskare på Nasa och vid Woods Hole Oceanographic Institution, på Twitter.

En föraning om framtiden

Den 18 mars registrerades rekordtemperaturen minus 11,8 grader, vilket är mer än 40 grader varmare än normalt. Colello Walker menar att kollapsen av Conger är en av de största i Antarktis under 2000-talet.

”Händelsen kommer med största sannolikhet inte att ha så stor påverkan, men det är ett tecken på vad som kan hända framöver” säger hon.

Satellitbilder visar kollapsen

Conger har långsamt minskat i storlek sedan mitten av 2000-talet, men sedan början av 2020 har den smält i snabbare takt. 4 mars i år hade Conger förlorat ungefär hälften av sin yta. Nu har Conger alltså helt lossat från sitt istäcke.

Satellitbilderna visar hur shelfisen började röra på sig runt den 15-17 mars, förmodligen på grund av att isens yta började smälta snabbare i och med den höga temperaturen som drabbade Antarktis samma period.

Att shelfis förlorar massa är en naturlig process men en så här storskalig islossning är mycket ovanligt enligt forskarna, som menar att det därför mer är fråga om en kollaps än en naturlig utveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet