Fästingburna infektioner leder till sjukdomar som kan varabesvärliga och ge men för både människor och djur. På senare år harantalet fästingar även ökat i Sverige. Nu startar ett stortforskningsprojekt, finansierat med 40 miljoner kronor från EU.
–Man vill ta reda på var fästingar lever och vad det är som gör attde trivs just där, säger Petter Kjellander, professor i ekologi påSveriges Lantbruksuniversitet och en av ledarna i projektet.
Förutom att kartlägga var fästingar lever satsar man även påforskning kring sjukdomar som fästingar bär på för att kunna tafram bättre behandling och läkemedel för både människor och djur.
Fästingar lever på värddjur
Människor smittas av virus ochbakterier som fästingar fått i sig när de har sugit blod från ettinfekterat värddjur. Man känner till en stor mängd av de djur somär värd åt fästingar men långt ifrån alla. Nu hoppas man attprojektet ska ge större kunskap om vilka djur som agerar värddjurmen även deras påverkan på fästingar.
– Det skulle kunna vara såatt vissa värddjur har en negativ effekt på fästingar vilket göratt antalet minskar i områden med just det värddjuret, säger PetterKjellander.
Men att kartlägga värddjurens påverkan är enkomplicerad fråga.
– På grund av att fästingar kan suga blod frånolika djur under sin livscykel kan man inte veta exakt från vilketdjur smittoämnena kommer ifrån, säger Petter Kjellander.
Fästingburna sjukdomar
Geografiska kartor över fästingarsutbredning baserar idag på inrapporterade fall av så kalladfästingburen hjärnhinneinflammation, TBE. Men fästingar kan ävenbära på andra sjukdomar. Forskarna ska nu få bättre koll på allasjukdomar som de små blodsugarna sprider. Kartläggningen beräknasta tre år.