Stora klimatvinster om var femte biff försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Ganska små förändringar i vad vi äter kan ändå leda till stora vinster för klimatet visar en ny studie.

Skulle vi alla byta ut var femte biff mot ett klimatvänligt växtbaserat alternativ skulle det halvera avskogningen, gynna biologisk mångfald och minska utsläppen av växthusgaser, visar ny forskning.

– Det är en intressant studie som visar att vi kan göra en viktig insats för klimatet även om vi inte är beredda att helt lägga om vår kost och sluta äta kött, säger Martin Persson, biträdande professor i markanvänding vid Chalmers tekniska högskola som läst studien i tidskriften Nature.

Behov av betesmark

Att det kan bli så stora effekter av en förhållandevis liten minskning av vår köttkonsumtion hänger ihop med köttdjurs behov av betesmark.

Skogar, inte minst regnskog, huggs ner för att skapa nya betesmarker eftersom efterfrågan på nötkött ständigt ökar.

Avskogning – dubbel negativ effekt

Själva avskogningen orsakar stora utsläpp av växthusgaserna metan, koldioxid och lustgas. Och samtidigt försvinner träd som annars skulle ha sugit upp koldioxid.

– Den här ekonomiska beräkningen som de tyska forskarna gjort visar att varje kilo nötkött vi minskar har betydelse, och framförallt då de första kilona får stor effekt för just avskogningen, säger Martin Persson.

Om vi minskar konsumtionen av nötkött med mer än 20 procent blir klimatnyttan förstås ännu större. Men sambandet är inte linjärt, det vill säga klimatnyttan avtar något med tiden, enligt studien. Skälet är att all betesmark inte kan ställas om till ny skog eller odling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.