Livsmedelsjättarna vill slå matsvinnsmålet i förtid

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges fem största livsmedelskedjor uppger för SVT att de ska halvera matsvinnet redan 2025 – fem år innan FN:s hållbarhetsmål.

Men på Coop i Hagastaden i Stockholm är målet noll matsvinn.

– Pralinerna har vi gjort av choklad och grädde som höll på att gå ut, säger köksmästaren Jonas Corbell.

Hade det inte stått Coop på skylten så hade ingen förstått att restaurangen med rättigheter både är ingång till och en del av matbutiken.

Men det är restaurangköket som är hjärtat i butiken, och en del av hemligheten bakom nollsvinn-visionen.

Klimatkrisen

– Fyra dagar innan köttfärsen går ut fryser vi in den. Vi tar ut 10 kilo i veckan och gör köttbullar, en av våra färdigrätter. Vi har till exempel inte köpt köttfärs till restaurangen sen vi öppnade för 1,5 år sen.

Frukt och halvfabrikat svårt

Butiken har i princip inget matsvinn alls på kött, fisk och fågel. Inte på grönsaker heller. Annat är svårare.

– Frukt i så stora mängder klarar vi inte själva. Och inte halvfabrikat, det går inte att laga till igen.

Många butiker sliter med FN:s hållbarhetsmål. SVT har frågat fem av de största livsmedelskedjorna; Ica, Coop, Willys, Hemköp och Lidl, ifall de klarar att halvera matsvinnet till 2030. Alla räknar med att vara där redan 2025, även om det kan bli tufft.

Fler varor ”räddas”

Metoderna är många. Det handlar om mer träffsäkra inköp och nya larmrutiner för att inte missa bäst-föredatum. Butikerna sänker priset på varor som som håller på att bli gamla, donera mat till hjälporganisationer och säljer via svinn-appar som Karma och Too good to go.

Och nu kommer fler varor som säljs med argumentet att det är “räddat”. ICA och Willys samarbetar med producenter av juice och panerad fisk, på frukt och fiskbitar som annars inte skulle blivit mat.

Konsumenterna värst

Att inte slänga mat gör stor skillnad för klimatet. En undersökning från Världsnaturfonden och Tesco visar att runt 40 procent av all mat som produceras inte hamnar i någons mage. Produktionen motsvarar fem gånger så mycket växthusgaser som all flygtrafik i världen.

Och det är faktiskt inte butikerna, utan vi konsumenter som slänger mest.

– Jag tror det krävs ännu mer samarbete mellan producenter, butiker och konsumenter om vi ska nå målet, säger Karin Fritz på Livsmedelsverket.

MATSVINN

Vi slänger 37 kilo mat per person om året i Sverige. För en familj på fyra personer motsvarar det en kostnad på mellan 3000 och 6000 kronor om året. Matsvinnet står globalt för runt 10 procent av alla utsläpp av växthusgaser, eller 5 gånger så mycket som alla flygresor i hela världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet